ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ακόμη μια σύλληψη στρατιώτη για ανάμειξη σε ακροδεξιό σχέδιο επίθεσης

Γερμανία: Ακόμη μια σύλληψη στρατιώτη για ανάμειξη σε ακροδεξιό σχέδιο επίθεσης
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Thilo Schmuelgen

Δεύτερος Γερμανός στρατιώτης που κατηγορείται ότι εμπλέκεται στο σχέδιο ενός αξιωματικού και ενός φοιτητή να προσποιηθούν τους μετανάστες και να εξαπολύσουν επίθεση, συνελήφθη από τις αστυνομικές Αρχές την Τρίτη, όπως έκανε γνωστό η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι οι τρεις ύποπτοι ήθελαν να κατηγορήσουν αιτούντες άσυλο για τις επιθέσεις που σχεδίαζαν. Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη της Γερμανίας και έχει ξεκινήσει νέα συζήτηση για τα ακροδεξιά στοιχεία στον γερμανικό στρατό.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το όνομα του υπόπτου είναι Μαξιμίλιαν Τ. και είναι 27χρονος Γερμανός. «Ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος ότι σχεδίαζε μια σοβαρή βίαιη ενέργεια εναντίον του κράτους βάσει των ακροδεξιών απόψεών του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο πρώην πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας φέρονται να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πιθανών στόχων των επιθέσεων που προετοίμαζαν οι ύποπτοι, οι οποίοι ήθελαν να κάνουν τις ενέργειές τους να φανούν έργο ισλαμιστών, τονίζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας. Ο πρώτος στρατιώτης και ο φοιτητής έχουν ταυτοποιηθεί ως ο Φράνκο Α. και Ματίας Φ. αντίστοιχα και συνελήφθησαν στις 26 Απριλίου.

Αρχικά ο Μαξιμίλιαν Τ. ήταν μάρτυρας στην υπόθεση, όμως έγινε ύποπτος αφού η αστυνομία ερεύνησε πολλές κατοικίες στη Γερμανία και τη Γαλλία στις 26 Απριλίου, όπως μετέδωσε το Hessischer Rundfunk.

Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι σε κάποια αντικείμενα που κατασχέθηκαν και ανήκαν στον Φράνκο Α. περιλαμβάνονταν συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης έναν κατάλογο διάφορων όπλων και τις τιμές τους.

Η υπηρεσία Πληροφοριών του γερμανικού στρατού είχε ερευνήσει τον Μαξιμίλιαν Τ. τον Σεπτέμβριο του 2015 αφού ένας συνάδελφός του είχε καταγγείλει ότι προσπάθησε να τον στρατολογήσει για να πραγματοποιήσει μια επίθεση εναντίον μη Γερμανών, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης. Αργότερα η έρευνα σταμάτησε εξαιτίας απουσίας στοιχείων, σύμφωνα με το Spiegel.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέναντι στους επικριτές της που επισημαίνουν πως η υπουργός κακώς υπονόησε ότι οι περισσότεροι στρατιώτες είναι ακροδεξιοί. Όπως είπε:

Πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία με ακροδεξιό εξτρεμιστικό υπόβαθρο, το οποίο δικαίως η υπουργός Άμυνας δεν προσπάθησε να υποβαθμίσει, αλλά αντίθετα είπε τα πράγματα όπως έχουν. Πρέπει να ερευνήσουμε αν αυτού του είδους τα πράγματα συμβαίνουν συχνά.

Το σκάνδαλο έχει επίσης προκαλέσει ερωτήματα για την ικανότητα του προσωπικού των υπηρεσιών όπου καταγράφονται για πρώτη φορά οι πρόσφυγες προτού υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φράνκο Α., που υπηρετούσε στη γαλλογερμανική βάση Ίλκιρχ στη Γαλλία, χρησιμοποίησε ψεύτικη ταυτότητα για να καταγραφεί ως Σύρος πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Βαυαρία παρότι δεν μιλά αραβικά. Ο στρατιώτης είχε συλληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου από τις αυστριακές αρχές με την υποψία ότι είχε κρύψει ένα παράνομο όπλο στις τουαλέτες του κεντρικού αεροδρομίου της Βιένης.

Η φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει πως ο Φράνκο Α. σκόπευε να τοποθετήσει τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός Σύρου πρόσφυγα πάνω στο όπλο, το οποίο ήθελε να χρησιμοποιήσει σε μια επίθεση.

Έφοδοι σε τέσσερα κρατίδια στο πλαίσιο της έρευνας για υπόπτους του ISIS

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της γερμανικής αστυνομίας πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης εφόδους σε τέσσερα κρατίδια με στόχο υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε συλλήψεις, διαψεύδοντας έτσι προηγούμενες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν ότι η αστυνομία συνέλαβε πολλούς ύποπτους ένοπλους ισλαμιστές στην Λειψία, την μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κρατιδίου της Σαξωνίας στην ανατολική Γερμανία.

Οι έφοδοι είχαν στόχο τις κατοικίες υπόπτων αλλά και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις στα κρατίδια της Βαυαρίας, του Βερολίνου, της Σαξωνίας και της Σαξωνίας-Άνχαλτ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ