ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία:Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξετάζει σχέδια εξόδου από τη χαλαρή νομισματική πολιτική

Ιαπωνία:Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξετάζει σχέδια εξόδου από τη χαλαρή νομισματική πολιτική
REUTERS

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) Χαρουχίκο Κουρόντα δεσμεύθηκε ότι θα αρχίσει να εξετάζει σχέδια για την έξοδο από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της χώρας.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Κουρόντα είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξηγηθεί πώς η κεντρική τράπεζα θα επιχειρήσει να καταργήσει σταδιακά την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.

Εφαρμόζοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κουρόντα, η BOJ χαλάρωσε σε πρωτοφανή επίπεδα τη νομισματική πολιτική της και πέρυσι τον Ιανουάριο επέβαλε για πρώτη φορά αρνητικά επιτόκια. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα υιοθέτησε μία πολιτική «ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων» με στόχο τη διατήρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αγοράσει έως σήμερα πάνω από το 40% των (μη ληξιπρόθεσμων) ομολόγων που έχει εκδώσει η ιαπωνική κυβέρνηση. Η πολιτική αυτή, ωστόσο, επικρίθηκε πρόσφατα για τη μεγάλη διάρκεια και συνέχειά της. Ο Κουρόντα δήλωσε ότι η τράπεζα δεν θα επιδιώξει απαραίτητα να έχουν μηδενική απόδοση τα 10ετή ομόλογα αλλά μάλλον να κινηθούν οι αποδόσεις κοντά στο μηδέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ