ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 48 νεκροί από χολέρα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες (pics&vid)

Υεμένη: 48 νεκροί από χολέρα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες (pics&vid)
REUTERS/Khaled Abdullah

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Υεμένη. Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν 58 κρούσματα χολέρας σε λιγότερες από δύο εβδομάδες και 48 θανάτους. Πρόκειται για το δεύτερο ξέσπασμα επιδημίας χολέρας μέσα σε έναν χρόνο στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν 58 κρούσματα χολέρας. Συνολικά, άλλα 2.301 ύποπτα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε δέκα επαρχίες της Υεμένης, εκ των οποίων αυτή της πρωτεύουσας, της Σαναά, έχει πληγεί περισσότερο με το 30% και πλέον των ασθενών. Οι άλλες επαρχίες που πλήττονται βρίσκονται στον βορρά, στον νότο και στην παράκτια δυτική περιοχή.

Ο τελευταίος απολογισμός που είχε δώσει την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για 34 θανάτους. Ήδη το 2016 η Υεμένη επλήγη από τη χολέρα, καθώς η υγειονομική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει πλέον την κατάσταση στην Υεμένη μια από τις «πιο επείγουσες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη», μαζί με τη Συρία, το Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τον Μάρτιο του 2015, όταν στον πόλεμο της Υεμένης επενέβη μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.000 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 44.500 άλλοι. Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 60% του πληθυσμού, είναι αντιμέτωπο με κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ