ΚΟΣΜΟΣ

Το λάθος που θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά ή και έκρηξη στο Air Force One

Το λάθος που θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά ή και έκρηξη στο Air Force One
REUTERS/Jonathan Ernst

Ζημιά, που εκτός από το ότι κόστισε τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά κατά τη διάρκεια της πτήσης, προκάλεσαν τρεις μηχανικοί της Boeing, καθώς έκαναν εργασίες συντήρησης σε ένα από τα αεροσκάφη του στόλου των Air Force One.

Έρευνα έδειξε ότι το σύστημα αποσυμπίεσης στην καμπίνα ενός εκ των δύο VC-25 που χρησιμοποιεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις μετακινήσεις του, μολύνθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις της Boeing στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, πέρυσι.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το ατύχημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι μηχανικοί δεν χρησιμοποίησαν καθαρά εργαλεία και ανταλλακτικά, κατά τη διαδικασία ελέγχου για διαρροές στο σύστημα αποσυμπίεσης του αεροσκάφους.

Το... ευτύχημα είναι ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε εγκαίρως και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η μόλυνση στο σύστημα αποσυμπίεσης θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά ή ακόμη και έκρηξη, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

Το ζήτημα εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές ή τραυματισμοί και η Boeing πλήρωσε το κόστος για την αποκατάσταση του προβλήματος.

«Η Boeing αντιλαμβάνεται το αίσθημα ευθύνης που έχει αναλάβει κάνοντας εργασίες στο προεδρικό αεροσκάφος», ανέφερε σε γραπτή της δήλωση προς το CNNi η εταιρεία, λίγο μετά τη δημοσίευση της είδησης από το the Air Force Times.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε μια σειρά ερευνών και ελέγχων στο αεροσκάφος και αποφάνθηκε ότι πληροί τις προδιαγραφές πτήσης κι έτσι επετράπη η... επιστροφή στα προεδρικά του καθήκοντα.

Το συμβόλαιο της Boeing με την αμερικανική πολεμική αεροπορία, περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή των προεδρικών αεροσκαφών και τις εργασίες συντήρησής τους. Όμως η πρόσφατη αστοχία στην συντήρηση του Air Force One έχει εγείρει σειρά ερωτημάτων σχετικά με την αξιοπιστία της Boeing. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι μηχανικοί «απέτυχαν να τηρήσουν σαφείς προειδοποιήσεις αναφορικά με τους κανόνες καθαριότητας, κατά τη διάρκεια εργασιών στο σύστημα αποσυμπίεσης». Επιπλέον αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν κενά και στην επίβλεψη της όλης διαδικασίας, ενώ η Boeing χρεώνεται ως αποτυχία και το γεγονός ότι οι μηχανικοί της δεν κατάφεραν να αφομοιώσουν αυτά που διδάχθηκαν κατά την εκπαίδευσή τους στην συντήρηση του συγκεκριμένου συστήματος.

Αν και η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει τίποτα για το περιστατικό, ο εκπρόσωπός της Μπεν Ντέιβις είπε στο CNNi ότι έχουν γίνει όλοι οι έλεγχοι και διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι στο εξής δεν θα επαναληφθούν τέτοια λάθη στις διαδικασίες της Boeing.

Να σημειωθεί ότι τα δύο αεροσκάφη Air Force One που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική κυβέρνηση, ήταν παραγγελία του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, συνεπώς οι επιλογές στη διακόσμησή τους ανήκουν στην Πρώτη Κυρία Νάνσι Ρίγκαν, και παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, το 1990.

Η Boeing πάντως ήδη εργάζεται πάνω στα σχέδια για την αντικατάσταση του ενός εκ των δύο αεροσκαφών, κάτι που είχε υποπέσει στην αντίληψη του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε κάνει και την σχετική αποκάλυψη μέσω twitter. «Η Boeing κατασκευάζει ένα ολοκαίνουριο 747 Air Force One για τους μελλοντικούς προέδρους, αλλά το κόστος είναι αστρονομικό, πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακυρώστε την παραγγελία», έγραφε πέρυσι ο Τραμπ.

Λίγο αργότερα δεχόταν τα συγχαρητήρια του ο CEO της Boeing για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Plane in Air Force One fleet was at risk of catching fire, By Zachary Cohen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ