ΚΟΣΜΟΣ

Ριψοκίνδυνοι ελιγμοί αεροσκαφών ΗΠΑ και Ρωσίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Ριψοκίνδυνοι ελιγμοί αεροσκαφών ΗΠΑ και Ρωσίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα
CNNi

Μια «συνάντηση στον αέρα», σε απόσταση μόλις 20 ποδών είχαν ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος και ένα ρωσικό αυτή τη βδομάδα, πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, όπως επιβεβαίωσε στο CNNi η αξιωματούχος του αμερικανικού ναυτικού Πάμελα Κούντζ.

Η εναέρια συνάντηση έγινε την Τρίτη και το αμερικανικό ναυτικό την περιέγραψε ως «ασφαλή και επαγγελματική».

«Η απόσταση είναι μόνο μια από τις πολλές μεταβλητές που λαμβάνονται υπόψιν όταν καθορίζουμε τι είναι ασφαλές και επαγγελματικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις. «Για τις αεροπορικές αλληλεπιδράσεις, η απόσταση, η ταχύτητα, το υψόμετρο, ο ρυθμός κλεισίματος, η ορατότητα και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αν ένα γεγονός χαρακτηρίζεται ως ασφαλές ή μη ασφαλές, επαγγελματικό ή μη επαγγελματικό», σημείωσε ο ίδιος.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο CNNi ότι το ρωσικό αεροσκάφος ήταν οπλισμένο με έξι πυραύλους και ότι ο πιλότος τράβηξε φωτογραφίες του αεροπλάνου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «ο πιλότος πραγματοποίησε έναν ελιγμό για ‘χαιρετισμό’. Μετά από αυτό, το αμερικανικό αεροσκάφος παρακολούθησης άλλαξε την πορεία του, από τα ρωσικά σύνορα».

Τα αεροσκάφη βρίσκονταν 65 μίλια νότια της θάλασσας του Αζόφ, η οποία διαχωρίζει τη Ρωσία και την Κριμαία. «Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο», σημείωσε η Κουντζ.

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πρόκειται για ένα ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su-30 ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρθηκαν σε αυτό ως Su-27.

Το CNNi σημειώνει πως η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει αρκετές πτήσεις πάνω από τις ακτές των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα, δύο ρωσικά μαχητικά, αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη F-22 από τις ακτές της Αλάσκας.

Russian jet flies within 20 feet of US Navy plane, By Ryan Browne and Zachary Cohen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ