ΚΟΣΜΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα νέος πρόεδρος της Γαλλίας (pics)

Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα νέος πρόεδρος της Γαλλίας (pics)
REUTERS/Benoit Tessier

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι και επίσημα πλέον ο όγδοος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, μετά την εκλογή του στις 7 Μαΐου.

Μια μεγάλη τελετή διοργανώθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο Μακρόν έφθασε στις 10:00 (τοπική ώρα) όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν μια ιδιωτική συνάντηση, κατά την οποία ο νέος πρόεδρος ενημερώθηκε για τα κρατικά ζητήματα και πήρε τους κωδικούς των συστημάτων των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

Μετά τη συνομιλία αυτή, ο Μακρόν συνόδευσε τον προκάτοχό του μέχρι το αυτοκίνητό του και μετέβη στο σαλόνι των πρεσβευτών όπου του απονεμήθηκε ο μεγαλόσταυρος της Λεγεώνας της Τιμής και στη συνέχεια παρακολούθησε τον πρόεδρο του Συνταγματικού Συμβουλίου, Λοράν Φαμπιούς, να ανακοινώνει και επίσημα τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Έπειτα, ο Μακρόν έδωσε και επίσημα την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος ενώ έκανε και το πρώτο του ποστ στο Facebook, όπου έγραψε: «Από σήμερα το βράδυ θα πιάσω δουλειά».

640x640 13 copy

REUTERS/Yoan Valat/Pool

640x640 14

REUTERS/Yoan Valat/Pool

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στην γαλλική κοινωνία, όπως φάνηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία. Παράλληλα, τόνισε ότι θα εργαστεί για μία ισχυρή Γαλλία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον κόσμο.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας» δήλωσε ο 39χρονος πολιτικός, σημειώνοντας πως:

Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται την Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του, η αγορά εργασίας θα γίνει περισσότερο ελαστική, ενώ θα καλλιεργηθούν συνθήκες που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, επισήμανε ότι η “καινοτομία” θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειών του στην προεδρία της Γαλλίας.

640x640 15

REUTERS/Christian Hartmann

Η νέα πρώτη κυρία, η Μπριζίτ Μακρόν, ντυμένη με φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα από τον σύζυγό της στην αυλή του προεδρικού μεγάρου. Στην μεγάλη τελετή παρεβρέθηκαν και οι δύο κόρες της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας με τις οικογένειές τους, όπως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Reuters.

640x640 16

REUTERS/Christian Hartmann

640x640 17

REUTERS/Gonzalo Fuentes

640x640 18

REUTERS/Yoan Valat/Pool

Οι πρώτοι διορισμοί

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Αλεξίς Κολέ στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, την κορυφαία θέση της προεδρίας.

Ο Κολέ, ένας 44χρονος απόφοιτος της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν ο νυν πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου, έγινε γνωστό από το προσωπικό του Μακρόν.

Ο Μακρόν θα διορίσει αύριο Δευτέρα τον πρωθυπουργό και η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην προεδρία που μίλησε στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ