ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση για τη διάσωση εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο

Επιχείρηση για τη διάσωση εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Περισσότεροι από 400 μετανάστες διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή, όταν οι λέμβοι στις οποίες επέβαιναν, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, βυθίστηκε.

Η ιταλική ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει 484 ανθρώπους, όμως δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί άλλοι επτά, που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου.

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έφθασαν φέτος στην Ιταλία με σκάφη από τη Βόρεια Αφρική, καταγράφοντας αύξηση κατά περισσότερο από 40% σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο, ενώ 1.222 άνθρωποι είναι γνωστό πως έχασαν τη ζωή τους κατά τον διάπλου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Οι μετανάστες επέβαιναν σε τέσσερις λαστιχένιες λέμβους. Διασώθηκαν από την ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας, μια οργάνωση αρωγής και δύο ιδιωτικά σκάφη, αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε η ακτοφυλακή.

Η ακτοφυλακή δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που φθάνουν δια θαλάσσης στην Ιταλία προέρχονται από τη υποσαχάρεια Αφρική ή το Μπανγκαλντές και πληρώνουν διακινητές που έχουν τη βάση τους στη Λιβύη για να οργανώσουν τον διάπλου προς την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ