ΚΟΣΜΟΣ

«Ξύπνησε» ο εφιάλτης του Έμπολα: Τρεις νεκροί στο Κονγκό

«Ξύπνησε» ο εφιάλτης του Έμπολα: Τρεις νεκροί στο Κονγκό
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Misha Hussain

Ο «εφιάλτης» του Έμπολα ξύπνησε και πάλι. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τρία άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό σε απομακρυσμένη περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ έκανε ανακοινώσεις περί ενός θανάτου που σχετίζεται με τον Έμπολα στην περιοχή και άφησε υπόνοιες για ακόμη δύο περιπτώσεις. Το Σάββατο, ο Οργανισμός επιβεβαίωσε πως και οι τρεις θάνατοι επήλθαν από τον ιό.

Ο πρώτος θανών είναι ένας 45χρονος άντρας που έχασε την μάχη τις 22 Απριλίου. Ο οδηγός ταξί που μετέφερε τον ασθενή στο νοσοκομείο και ένας από τους νοσηλευτές του αρρώστησαν και πέθαναν επίσης, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν στην επαρχία Bas-Uele, με πληθυσμό 900.000 ατόμων. Η περιοχή κατοικείται κυρίως από την φυλή Boa, η οποία επιβιώνει μέσω της γεωργίας και του κυνηγίου.

Οι αξιωματούχοι Υγείας ερευνούν ακόμη 17 ύποπτες περιπτώσεις, σύμφωνα με το γιατρό Ernest Dabire του ΠΟΥ. Ο ίδιος εκτίμησε πως συνολικά 125 άτομα έχουν συνδεθεί με την ασθένεια και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επισκέπτονται τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα.

Ο πυρετός, οι πονοκέφαλοι, οι μυϊκοί πόνοι, η κούραση, η διάρροια, ο εμετός, οι κοιλιακοί πόνοι και η αιμορραγία - όλα συμπτώματα του Έμπολα - μπορεί να εμφανιστούν 2 έως και 21 μέρες μετά την προσβολή του ασθενή από τον ιό.

Αν και η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαριστεί, προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν έχει εκδόσει οδηγίες σχετικά με τα ταξίδια στην χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ