ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Νέες διαδηλώσεις και άλλος ένας νεκρός (pics&vid)

Βενεζουέλα: Νέες διαδηλώσεις και άλλος ένας νεκρός (pics&vid)
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Άλλον έναν νεκρό θρηνεί η Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Νικολάς Μαδούρο. Οι αντίπαλοι του προέδρου οργάνωσαν την Δευτέρα καταλήψεις σε κτίρια και δρόμους ώστε να πιέσουν για εκλογές, αναζωπυρώνοντας τις διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης, οι οποίες ωστόσο οδήγησαν στον θάνατο ενός νέου στην πολιτεία Τάχιρα κοντά στα σύνορα.

Ο 18χρονος Λουίς Αλβιάρες σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη δυτική πολιτεία, σύμφωνα με το γραφείο του ombudsman (Συνηγόρου του πολίτη) της κυβέρνησης, το οποίο δεν παρέθεσε λεπτομέρειες. Ο θάνατος του Αλβιάρες αυξάνει τον αριθμό των νεκρών από τις ταραχές έξι εβδομάδων σε τουλάχιστον 39 άτομα.

Τη Δευτέρα, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί σε λεωφόρους στην πρωτεύουσα Καράκας και αλλού, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πανό και παίζοντας χαρτιά σε καρέκλες στο δρόμο, συμμετέχοντας σε αθλοπαιδιές και μοιράζοντας φαγητά. Χρησιμοποιώντας κλαδιά δέντρων, πέτρες και σκουπίδια, οι διαδηλωτές έκλεισαν τον κύριο δρόμο του Καράκας, Φρανσίσκο Φαγιάρδο.

Το τωρινό κύμα διαμαρτυρόμενων, που ορισμένες μέρες έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, αποτελείται περισσότερο από τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, τα οποία υποστήριζαν τον Ούγκο Τσάβες αλλά έχουν αποστραφεί από τον διάδοχό του Μαδούρο και έχουν υποφέρει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στρώμα του πληθυσμού.

eksw


Πηγή:REUTERS/Christian Veron

Οι περισσότερες όμως διαμαρτυρίες συνεχίζουν να διοργανώνονται σε περιοχές της μεσαίας τάξης. Ο Μαδούρο, που κέρδισε τις εκλογές το 2013 μετά το θάνατο του Τσάβες με μικρό ποσοστό, ισχυρίζεται ότι αποτελεί θύμα μιας παγκόσμιας δεξιάς συνωμοσίας που έχει ήδη ανατρέψει αριστερές κυβερνήσεις στη Βραζιλία, την Αργεντινή και το Περού τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ