ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία δέκα μήνες μετά το πραξικόπημα

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία δέκα μήνες μετά το πραξικόπημα
REUTERS/Murad Sezer

Δέκα μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις μαζικές εκκαθαρίσεις. Όπως αναφέρουν κρατικά ΜΜΕ, η Τουρκία προχώρησε σε συλλήψεις προσωπικού του υπουργείου Ενέργειας και Παιδείας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται ώστε να βρεθούν συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Anadolu, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 60 εργαζόμενους στο υπουργείο Ενέργειας και για 25 εργαζόμενους στο υπουργείο Παιδείας, ενώ ήδη 40 έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Οι μαζικές συλλήψεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τουρκικές αρχές έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος αρχικά βρήκαν υποστήριξη από τους Τούρκους πολίτες. Ωστόσο οι επικρίσεις αυξήθηκαν όταν αυξήθηκαν και οι συλλήψεις. Συνολικά, περίπου 150.000 άνθρωποι, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, προσωπικό ασφαλείας και ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους από την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Όσο για τα Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με το Reuters, έχουν κλείσει περισσότερα από 130, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες στη Δύση για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ