ΚΟΣΜΟΣ

Κακοποιημένοι σκύλοι θεραπεύονται από κρατούμενους (pics)

Κακοποιημένοι σκύλοι θεραπεύονται από κρατούμενους (pics)
REUTERS/Lucy Nicholson

«Παίρνω τόσα πολλά απ’ το πρόγραμμα, πιθανώς περισσότερα από αυτά που λαμβάνουν οι σκύλοι. Η διαδικασία είναι πολύ θεραπευτική και για μένα, όχι μόνο για τα κακοποιημένα ζώα. Αυτό ήταν μια απροσδόκητη και ευχάριστη έκπληξη» δήλωσε η Kristina Hazelett, κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές του Φοίνιξ της Αριζόνας.

Η 35χρονη, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης αρκετών μηνών για κατοχή ναρκωτικών, αποφάσισε να αποκτήσει ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες της Μονάδας Ασφάλειας των Ζώων που είναι υπό την επίβλεψη του Σερίφη της Κομητείας Μαρικόπα (MASH).

Μέχρι εκείνη την στιγμή είχε μεγαλώσει γάτες, πτηνά και χάμστερ όμως δεν είχε ιδιαίτερες γνώσεις για την φροντίδα ενός σκύλου.

2017 05 11T160800Z 2077535949 RC1736757620 RTRMADP 3 USA DOGS JAIL

Η κρατούμενη Kristina Hazelett - REUTERS/Lucy Nicholson

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν μόνο γυναίκες κρατούμενες διαρκεί τουλάχιστον 30 ημέρες και στόχο έχει πέρα από την ίαση των τραυμάτων των σκύλων και την κοινωνικοποίηση τους.

Οι κρατούμενες για να γίνουν αποδεκτές υποβάλλονται σε συνέντευξη από ειδικούς και στη συνέχεια παρουσία δεσμοφυλάκων συνεργάζονται με τεχνικούς φροντίδας ζώων προκειμένου οι σκύλοι να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να είναι έτοιμοι για υιοθεσία.

Όσες συμμετέχουν στο πρόγραμμα μεταφέρονται στο καταφύγιο των ζώων και παρέχουν υπηρεσίες έξι ημέρες την εβδομάδα.

Πάρα πολλές από τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτό αφού εξέτισαν την ποινή τους βρήκαν δουλειά σχετική με την φροντίδα των κατοικίδιων ενώ δύο εξ αυτών σπουδάζουν για να γίνουν τεχνικοί κτηνιάτρων, μια ειδικότητα που έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτές των νοσοκόμων.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος πάντως διαπίστωσαν ότι η συναναστροφή κρατουμένων και κακοποιημένων σκύλων ήταν ευεργετική και για τις δύο πλευρές.

«Κατά μήκος της πορείας, παρέχουμε την αποκατάσταση όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τους κρατούμενους», δήλωσε στο Reuters ο Γουίλιαμ Σίμπολε, ο αξιωματικός κράτησης στο γραφείο του Σερίφη της Κομητείας Μαρικόπα.

2017 05 11T160822Z 1625754210 RC1A967E1C80 RTRMADP 3 USA DOGS JAIL

Η κρατούμενη Aubrey Herrera - REUTERS/Lucy Nicholson

Για την Aubrey Herrera, μια 31χρονη η οποία έχει καταδικαστεί για παραβίαση του νόμου περί κλοπής και κατοχής ναρκωτικών ουσιών, η επαφή της με τους σκύλους της δίδαξε την αρετή της υπομονής, όπως η ίδια λέει:

«Αυτά τα σκυλιά είναι κλειδωμένα όπως είμαστε και εμείς. Χρειάζονται αγάπη, ακριβώς όπως κι εμείς. Όταν ερχόμαστε εδώ δεν το κάνουμε για εμάς αλλά για τους σκύλους. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουν φροντίδα, αγάπη και ότι είναι καθαροί. Ότι ξέρουν μετά από αυτά που πέρασαν πως είναι να νιώθεις πως σε αγαπούν.»

Μονάδα Ασφάλειας των Ζώων (MASH)

Από το 2000, μια πρώην ανδρική φυλακή στο Φοίνιξ της Αριζόνας έχει μετατραπεί σε ένα ασφαλές καταφύγιο κακοποιημένων ζώων.

Πολλά από τα κελιά είναι διακοσμημένα με πορτρέτα σκύλων και με τοιχογραφίες αγαπημένων καρτούν.

Σε αυτό τον χώρο χιλιάδες ζώα κυρίως σκύλοι, γάτες αλλά και άλογα έχουν φροντιστεί και έχουν δοθεί για υιοθεσία.

Ο Τίγρης, ένα pit bull terrier που διασώθηκε από μια αρένα κυνομαχιών, έγινε η αγαπημένη μασκότ του MASH κατά τη διάρκεια της σχεδόν εννιάχρονης παραμονής του εκεί μέχρι να βρεθεί οικογένεια για να τον υιοθετήσει.

Οι σκύλοι μόλις ιαθούν και αποκτήσουν ξανά εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε ένα ακόμη πρόγραμμα, το οποίο λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις φυλακών της επαρχίας Maricopa.

Εκεί έρχονται σε επαφή με τους άνδρες κρατούμενους. Η παρουσία των σκύλων και το παιχνίδι μαζί τους έχει διαπιστωθεί ότι ηρεμεί πολύ τους φυλακισμένους.

Η MASH είναι η μόνη υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες που διερευνά καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, τα διασώζει, τα φροντίζει και τους βρίσκει οικογένειες για να τα υιοθετήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ