ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2014

Βρετανία: Οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2014
REUTERS/ Dado Ruvic

Για πρώτη φορά σε δυόμιση έτη, η αύξηση των μισθών στη Βρετανία ήταν στις αρχές του χρόνου χαμηλότερη από τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες πιέσεις από το Brexit που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που έχει προκηρύξει εθνικές εκλογές για τις 8 Ιουνίου, πιθανόν θα ρίξει βάρος στο ποσοστό της ανεργίας που είναι το χαμηλότερο τα τελευταία περίπου 42 χρόνια καθώς οι εταιρίες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν εργαζομένους με ταχείς ρυθμούς.

Ωστόσο, οι μισθοί, εκτός των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση, που είναι η ασθενέστερη αύξηση από τον Ιούλιο και χαμηλότερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για αύξηση κατά 2,2%.

Αυτό σημαίνει ότι οι τακτικές αποδοχές, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, μειώθηκαν κατά 0,2% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, που είναι η πρώτη μείωση από το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Ενώ η αύξηση των μισθών είναι αδύναμη, υπάρχουν άλλες ενδείξεις για την ισχύ της βρετανικής αγοράς εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου μειώθηκε απρόσμενα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 42 χρόνια στο 4,6%. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να παραμείνει σταθερό στο 4,7%.

Και ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 122.000 άτομα – η μεγαλύτερη αύξηση από την περίοδο πριν το περυσινό δημοψήφισμα – οδηγώντας το ποσοστό απασχόλησης στο νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 74,8%, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS).

Την ίδια ώρα, μια άλλη έκθεση της ONS φαίνεται να καθησυχάζει κάπως τους εργοδότες που έχουν δηλώσει ότι ανησυχούν πως οι μετανάστες εργαζόμενοι αποθαρρύνονται από το να έλθουν στη Βρετανία λόγω της υποτίμησης της στερλίνας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit και την αβεβαιότητα για το μελλοντικό καθεστώς στη χώρα. Ο αριθμός των εργαζομένων στη Βρετανία από τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 50.000 σε επίπεδα οριακά κάτω των 2,34 εκατ. τους τρεις πρώτους μήνες του 2017. Ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 50.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ