ΚΟΣΜΟΣ

Ανακούφιση στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα Σκόπια

Ανακούφιση στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα Σκόπια
REUTERS/Ognen Teofilovski

Ανακούφιση προκάλεσε στην διεθνή κοινότητα, η ανάθεση στα Σκόπια, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ, εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του συνασπισμού της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και τριών αλβανικών κομμάτων Ζόραν Ζάεφ, σηματοδοτώντας την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που από τον Δεκέμβριο απειλούσε με αποσταθεροποίηση τη χώρα.

Σε κοινή τους δήλωση η επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, χαιρέτισαν την απόφαση του Προέδρου Ιβάνοφ να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ, και δήλωσαν έτοιμοι να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.

"Καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν σε μια κοινή ατζέντα για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ευρω -ατλαντικής ενσωμάτωσης. Αυτό είναι, άλλωστε, που επιθυμούν και αξίζουν οι πολίτες της χώρας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

SKOPIA 2

(REUTERS/Ognen Teofilovski)

"Ελπίζουμε ότι το εποικοδομητικό αυτό πνεύμα θα συνεχίσει να επικρατεί, έτσι ώστε η χώρα να εξέλθει τελικά από την πολιτική κρίση. Τώρα περιμένουμε τον ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης, που θα είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή όλων των τμημάτων της συμφωνίας του Πρζνο και στις άμεσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες", τονίζουν οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σε ανάλογο πνεύμα, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας στα Σκόπια επιδοκίμασαν την σημερινή εξέλιξη. Σε δήλωσή της η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ, Μικαέλα Σβαϊτσερ - Μπλουμ, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν φίλοι και εταίροι της χώρας και αναμένουν να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνησή της.

Η πρεσβεία της Γερμανίας, από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης "αποτελεί ενέργεια που κινείται προς θετική κατεύθυνση" και προσθέτει ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση "να εργαστεί για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων της χώρας και για την υλοποίηση των άμεσων μεταρρυθμίσεων", ενώ η γαλλική διπλωματική αποστολή σημειώνει πως "με την ανάθεση της εντολής ανοίγει ο δρόμος για τον ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της ΠΓΔΜ".

SKOPIA 3

Με βάση την εντολή ο κ. Ζάεφ θα πρέπει σε διάστημα είκοσι ημερών να έχει σχηματίσει και να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο κυβέρνηση. Στελέχη του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι, πάντως, θεωρούν ότι ο Πρόεδρος Ιβάνωφ έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αφού εξασφάλισε γραπτές εγγυήσεις από τον κ. Ζάεφ, ότι δεν θα υπονομευθούν η εδαφική ακεραιότητα και ο πολυεθνικός χαρακτήρας του κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ