ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα γαλλική κυβέρνηση σε αριθμούς

Η νέα γαλλική κυβέρνηση σε αριθμούς
O νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας REUTERS/ CHARLES PLATIAU

Η πρώτη κυβέρνηση της πενταετίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, καταμετρά 23 στελέχη, 12 άνδρες και 11 γυναίκες.

Αυτή είναι η νέα γαλλική κυβέρνηση σε αριθμούς:

Ηλικία

Αν και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είναι ο τρίτος νεότερος επικεφαλής γαλλικής κυβέρνησης (46 ετών) της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών της ανέρχεται σε λίγο πάνω από τα 54 έτη, ήτοι ένας χρόνος περισσότερος σε σύγκριση με την κυβέρνηση Καζνέβ.

Ο πιο ηλικιωμένος είναι ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, που θα γίνει 70 ετών την 20ή Ιουνίου, 10 ημέρες πριν από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων) και πέντε μήνες πριν από τον Ζακ Μεζάρ (υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων), 69 ετών και οι δύο.

Ο βενιαμίν είναι ο Μουνίρ Μαζουμπί, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, 33 ετών μπροστά από τη Μαρλέν Σκιαπά, 34 ετών, τη νεότερη γυναίκα της κυβέρνησης, στην θέση της υφυπουργού ισότητας ανδρών-γυναικών, και τον Ζεράλντ Νταρμανέν, επίσης 34 ετών. Ο Νταρμανέν είναι ο νεότερος υπουργός της κυβέρνησης αυτής και επίσης ο πρώτος που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1980.

Η νεότερη γυναίκα υπουργός είναι η Λορά Φλεσέλ, 45 ετών, στο υπουργείο Αθλητισμού.

Αριθμός μελών

Με 23 μέλη, εκ των οποίων 18 υπουργοί και 4 υφυπουργοί, έναντι 38 μελών της κυβέρνησης Καζνέβ, το κυβερνητικό σχήμα υπό τον Φιλίπ είναι από τα πλέον ολιγομελή στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κάνει λόγο για ένα σχήμα «περίπου 15 υπουργών» και το προεδρικό μέγαρο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υπουργοποίησης και άλλων προσώπων μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ισότητα των φύλων

Η κυβέρνηση σέβεται την αρχή ισότητας γυναικών-ανδρών, παρότι, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού, οι άνδρες έχουν αριθμητική υπεροχή: 12 άνδρες έναντι 11 γυναικών. Ο πρωθυπουργός και τρεις υπουργοί Επικρατείας, Ζεράρντ Κολόμπ, Νικολά Ιλό και Φρανσουά Μπαϊρού είναι όλοι άνδρες.

Με την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας εκπληρώνεται και η υπόσχεση που έδωσε προεκλογικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την ισότητα εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικών προσώπων.

Ένδεκα μέλη, εκ των οποίων 8 υπουργοί προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών: ο οικολόγος και πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής Νικολά Ιλό (υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης), η διευθύντρια της Ανώτατης Αρχής Υγείας Ανιές Μπουζέν (υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας), η συνδιευθύντρια των εκδόσεων Actes Sud Φρανσουάζ Νισέν (υπουργείο Πολιτισμού), η επιχειρηματίας Μιριέλ Πενικό (υπουργείο Εργασίας), ο διευθυντής του Essec Ζαν Μισέλ Μπλανκέ (υπουργείο Παιδείας), ο επιστήμονας Φρεντερίκ Βιντάλ (υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας) και η Λορά Φλεσέλ (υπουργείο Αθλητισμού).

Πολιτικές ισορροπίες

Στην κυβέρνηση συμμετέχουν τέσσερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ή που προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα: Ζεράρ Κολόμπ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, Ρισάρ Φεράν (υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών) και Κριστόφ Καστανέ, υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τρία μέλη αυτής της κυβέρνησης προέρχονται από τους κόλπους του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων: ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο Μπρουνό Λε Μερ και ο Ζεράλντ Νταρμανέν.

Τρία στελέχη προέρχονται από το MoDem: Φρανσουά Μπαϊρού, Μαριέλ ντε Σαρνέ (υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις) και Σιλβί Γκουλάρ.

Δύο μέλη της κυβέρνησης προέρχονται από τη ριζοσπαστική αριστερά PRG: Ζακ Μεζάρ και Ανίκ Ζιραρντέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ