ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνητική κρίση στη Βραζιλία: «Έσπασε» ο κυβερνητικός συνασπισμός

Κυβερνητική κρίση στη Βραζιλία: «Έσπασε» ο κυβερνητικός συνασπισμός
REUTERS/Ueslei Marcelino

Αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μισέλ Τέμερ το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας, αντιδρώντας στις καταγγελίες κατά του προέδρου ότι εμπόδισε τη λειτουργία της δικαιοσύνης στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι ο υπουργός Πολιτισμού Ρομπέρτο Φρέιρε είχε ήδη παραιτηθεί, αλλά ότι το έτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Ραούλ Γιούνγκμαν, θα παραμείνει για λόγους εξασφάλισης την άμυνας και ασφάλειας της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης και αβεβαιότητας.

Την ίδια ώρα ο Τέμερ απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, αψηφώντας τις καταγγελίες πως συζητούσε για τη δωροδοκία ενός πιθανού μάρτυρα στο σκάνδαλο διαφθοράς, προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή του.

Οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που η κυβέρνησή του προωθεί στο Κογκρέσο, ενώ προκάλεσαν πανικό στο χρηματιστήριο (-10%) και ώθησαν σε μεγάλη πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος (-5,46%) έναντι του δολαρίου.

2017 05 18T193152Z 60374512 RC17A1BA92D0 RTRMADP 3 BRAZIL CORRUPTION TEMER

(Πηγή: REUTERS/Ueslei Marcelino)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ