ΚΟΣΜΟΣ

Στο αρχείο η έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό

Στο αρχείο η έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό
REUTERS/Neil Hall/File Photo

Στο αρχείο μπαίνει η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνς με την κατηγορία του βιασμού, όπως ανακοινώθηκε από την σουηδική εισαγγελία.

Οι σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως ζήτησαν από το δικαστήριο να άρει την εντολή για σύλληψη του Ασάνζ, μια απόφαση που φαίνεται πως βάζει τέλος σε μια επταετή δικαστική υπόθεση.

«Η εισαγγελέας Μαριάνε Νάι αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εισαγγελίας. Πάντως η βρετανική αστυνομία ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το Reuters πως σε περίπτωση που βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού ο Τζούλιαν Ασάνζ, θα συλληφθεί.

«Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ είχε εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012, ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση», αναφέρει σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου και προσθέτει: «η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του έχει εκδοθεί πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, στο πλαίσιο της έρευνας των κατηγοριών για βιασμό, τις οποίες ο ίδιος έχει αρνηθεί.

Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο είχε καταθέσει σε εισαγγελέα από τον Ισημερινό, παρουσία και σουηδών δικαστών, επαναλαμβάνοντας πως είναι αθώος, υποστηρίζοντας ότι οι σεξουαλικές σχέσεις με την 30χρονη Σουηδή που τον μήνυσε για βιασμό, ήταν συναινετικές.

Ο 45χρονος ιδρυτής της WikiLeaks, έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.

Ωστόσο, ο Ασάνζ θα μπορούσε να εκδοθεί και να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπόθεση της διαρροής απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ