ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μισέλ Τέμερ δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί παρά το σκάνδαλο διαφθοράς

Ο Μισέλ Τέμερ δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί παρά το σκάνδαλο διαφθοράς
REUTERS/Ueslei Marcelino

Δεν έχει καμιά πρόθεση να αποχωρήσει οικειοθελώς από το αξίωμα, ακόμη κι εάν του ασκηθεί επίσημα δίωξη από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό διαμήνυσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με όλο και πιο έντονες εκκλήσεις να παραιτηθεί εν μέσω των νέων αποκαλύψεων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε στη δημοσιότητα μία ηχογραφημένη συνομιλία, στην οποία ο Τέμερ δηλώνει σύμφωνος σε δωροδοκία. Η μίζα προοριζόταν για να εξαγορασθεί η σιωπή του Εντουάρντο Κούνα, πρώην προέδρου της Βουλής, που βρίσκεται σήμερα στην φυλακή για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Petrobras.

Το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε έρευνα για τις αποκαλύψεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της ομολογίας των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών της εταιρίας συσκευασίας κρεάτων JBS. Οι δικαστές αναμένεται να αποφασίσουν την Τετάρτη εάν θα διακόψουν την έρευνα κατόπιν του αιτήματος του Τέμερ ωσότου να προσδιοριστεί εάν και κατά πόσον το ηχογραφημένο απόσπασμα αποτελεί προϊόν μοντάζ για να εμπλακεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας στο σκάνδαλο.

«Δεν παραιτούμαι. Αποπέμψτε με αν θέλετε, αλλά εάν υπέβαλα παραίτηση, θα παραδεχόμουν την ενοχή μου», είπε ο Τέμερ στη συνέντευξή του στη Φόλια, τονίζοντας πως η ηχογράφηση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της JBS, τον Ζοέζλεϊ Μπατσίστα, έχει υποστεί επεξεργασία.

640x640 12

REUTERS/Carlo Allegri

Η νέα πτυχή του σκανδάλου απειλεί να διαλύσει τον συνασπισμό υπό τον Τέμερ στο Κογκρέσο και να αφήσει ακυβέρνητη τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής καθώς ο πρόεδρος μάχεται για την πολιτική του επιβίωση. Ο Τέμερ επέμεινε στη συνέντευξή του πως είναι «απόλυτα» σίγουρος ότι μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του -η οποία θα ολοκληρωθεί τυπικά περί τα τέλη του 2018- χωρίς να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, κυρίως τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας του, που συναντούν σφοδρές αντιδράσεις.

«Θα επιδείξω πολιτικό σθένος τις επόμενες εβδομάδες φέρνοντας ακριβώς προς ψήφιση σημαντικά νομοσχέδια (στο Κογκρέσο)», είπε ο Τέμερ. «Δεν είμαι καταδικασμένος», πρόσθεσε.

640x640 14

REUTERS/Ueslei Marcelino

Κατά τον ίδιο, η ηχογράφηση καθαυτή δεν αποτελεί απόδειξη πως έκανε κάποιο αδίκημα. Ο ίδιος είπε πως δεν κατήγγειλε τις αόριστες αναφορές στη δωροδοκία αξιωματούχων διότι δεν τις πίστεψε. «Ο Ζοέζλεϊ τα παραλέει», δήλωσε.

«Αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι να αρχίσει μια συζήτηση, νομίζω το έχω ήδη επιδείξει αυτό με σχετική επιτυχία», επέμεινε ο πρόεδρος της Βραζιλίας στη συνέντευξή του, ενώ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος και επέδειξε «αφέλεια» διότι δεν έκανε κι εκείνος μια καταγραφή της συνομιλίας του με τον Μπατσίστα, αλλά απέρριψε κατηγορηματικά την παραμικρή «ενοχή» του για οτιδήποτε άλλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ