ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί από «εισβολή» αστυνομικών σε διαδήλωση στο Μπαχρέιν (pics)

Πέντε νεκροί από «εισβολή» αστυνομικών σε διαδήλωση στο Μπαχρέιν (pics)
REUTERS/Wissm al-Okili

Αναζωπυρώθηκε η ένταση ανάμεσα στη σουνιτική δυναστεία και της σιιτική πλειονότητα των κατοίκων στο Μπαχρέιν, έπειτα από την παρέμβαση της αστυνομίας σε μια συγκέντρωση διαδηλωτών, από την οποία πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Η επιχείρηση αυτή των δυνάμεων ασφαλείας που έγινε την Τρίτη και από την οποία τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, επέτρεψε, σύμφωνα με τις αρχές, τη διάλυση μιας καθιστικής διαμαρτυρίας υποστηρικτών του πνευματικού ηγέτη των σιιτών, του σεΐχη Ίσα Κάσεμ.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι διεξήχθη μια επιχείρηση στο χωριό Ντίραζ για τη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από υποστηρικτές του σεΐχη, ο οποίος καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή για παράνομη συλλογή χρημάτων και ξέπλυμα χρήματος.

640x640 1

REUTERS/Wissm al-Okili

Το σημείο αυτό «είχε γίνει καταφύγιο ανθρώπων που καταζητούνταν για θέματα ασφαλείας και διέφευγαν της δικαιοσύνης», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Υποστηρικτές του Κάσεμ πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο Ντίραζ αφότου ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών έχασε την υπηκοότητά του τον προηγούμενο Ιούνιο, αφού κατηγορήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι «καταχράστηκε τη θέση του για να εξυπηρετήσει ξένα συμφέροντα (...) και υποκίνησε τη σύγκρουση μεταξύ των δογμάτων και σε βία».

640x640 2

REUTERS/Wissm al-Okili

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΑΠΕ, το μικρό βασίλειο του Μπαχρέιν, όπου ελλιμενίζεται ο 5ος στόλος των ΗΠΑ, συγκλονίζεται από σποραδικές διαδηλώσεις μετά την καταστολή το 2011 ενός κινήματος αμφισβήτησης του οποίου ηγήθηκε η σιιτική πλειονότητα των κατοίκων, η οποία ζητεί εδώ και χρόνια από τη σουνιτική δυναστεία την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας.

Οι αρχές του Μπαχρέιν αρνούνται ότι κάνουν διακρίσεις εις βάρος των σιιτών και καταγγέλλουν τακτικά τις "επεμβάσεις" του σιιτικού Ιράν στις "εσωτερικές τους υποθέσεις", όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο.

640x640 4

REUTERS/Wissm al-Okili

Η επιχείρηση αυτή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με πολλούς Άραβες ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν.

640x640 3

Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Στην Ουάσιγκτον αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την "ανησυχία" των ΗΠΑ για την κατάσταση και "ζήτησε από όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση".

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ένας από τους νεκρούς διαδηλωτές, ο 39χρονος Μοχάμεντ Ζεϊνεντίν, δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ πρόσθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας τραυμάτισαν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους και προχώρησαν στη σύλληψη 280.

Η ΜΚΟ ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση "υπερβολικής βίας" εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ