ΚΟΣΜΟΣ

CIA: Έτσι θα είναι ο κόσμος το 2035

CIA: Έτσι θα είναι ο κόσμος το 2035
REUTERS/Erik De Castro

Ανησυχία για το μέλλον προκαλεί η αναφορά που δημοσιεύει η CIA κάθε τέσσερα χρόνια, με τις προβλέψεις της για το μέλλον της ανθρωπότητας. «Ο κόσμος το 2035, σύμφωνα με τη CIA: Το παράδοξο της ανάπτυξης», τιτλοφορείται η τελευταία αναφορά, που μεταξύ άλλων, δίνει μια εικόνα έντονης αναταραχής σε διεθνές επίπεδο αλλά και εντός των συνόρων πολλών χωρών. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά περί ανάπτυξης της τρομοκρατικής απειλής, αλλά και επιβράδυνσης της οικονομίας.

Η απαισιοδοξία είναι ορατή από τις πρώτες κιόλας γραμμές της αναφοράς: «Στα επόμενα πέντε χρόνια θα δούμε αύξηση των εντάσεων μεταξύ κρατών αλλά και στο εσωτερικό του», τονίζεται και παράλληλα, γράφει η αναφορά, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Η τρομοκρατική απειλή θα αυξηθεί σε διάφορες μορφές και τα κράτη όλο και πιο διχασμένα θα δυσκολευτούν να απαντήσουν.

Τρία τα σενάρια για το μέλλον του κόσμου

Οι 300 σελίδων αναφορά παραθέτει τρία πιθανά σενάρια για την κατάσταση στον κόσμο μεταξύ του 2020 και του 2035. Το πρώτο εξ αυτών περιγράφει μια κατάσταση άτονης ανάπτυξης και κατάρρευσης της παγκοσμιοποίησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν τα κράτη με τα μεγαλύτερα προβλήματα σε πορεία απομονωτισμού και προστατευτισμού, ενώ θα αυξηθούν οι ανισότητες και ο λαϊκισμός. «Τα κράτη ψάχνουν μεταφορικά και κυριολεκτικά να υψώσουν τοίχους για να προστατευθούν από τα εξωτερικά προβλήματα, δημιουργώντας έτσι ‘νησίδες’ μέσα ένα ωκεανό αστάθειας», περιγράφει η CIA.

2017 05 09T121713Z 627422424 UP1ED590Y4OAV RTRMADP 3 WWII ANNIVERSARY RUSSIA

(REUTERS/Maxim Shemetov)

Το δεύτερο σενάριο αποκαλείται «Δορυφόροι» και ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 2020, όταν θα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εντάσεις μεταξύ τοπικών δυνάμεων. Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν επωφελούνται από την εσωστρέφεια των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή και επιβάλλουν «οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία» στις αντίστοιχες περιοχές επιρροής τους. Οι εντάσεις περιορίζονται κατ’ αρχάς σε οικονομικά και διπλωματικά αντίποινα, σε πόλεμο προπαγάνδας και κυβερνοεπιθέσεις, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες. Οι ψευδείς ειδήσεις κυριαρχούν και διαχέονται μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης.

Στο τρίτο σενάριο κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι «κοινότητες», που παραμερίζουν τις εθνικές κυβερνήσεις, καθώς αυτές χάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Έρχεται νέα «αραβική άνοιξη»

Η εξωτερική πολιτική, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η εθνική άμυνα παραμένουν αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά η Παιδεία, η Οικονομία, η Υγεία περνούν στα χέρια της τοπικής εξουσίας. Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τα θέματα Παιδείας, Υγείας και Κατοικίας των εργαζομένων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αναφορά, αυτό δεν γίνεται σε όλο τον κόσμο. Στη Μέση Ανατολή οι νέοι επαναστατούν εναντίον των φανατικών και ξεκινά μια νέα «αραβική άνοιξη». Αλλά στην Κίνα και την Ρωσία παρόμοια κινήματα δεν έχουν την ίδια επιτυχία. Αντιθέτως, οι εν λόγω αλλαγές είναι πιο εύκολες στις δυτικές δημοκρατίες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, όπου υπάρχει ήδη «μια ισχυρή παράδοση εμπλοκής των τοπικών συλλογικοτήτων και του ιδιωτικού τομέα».

2017 05 26T160126Z 1857954120 RC11E16EFE80 RTRMADP 3 EGYPT SECURITY

(REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Οι προβλέψεις της CIA έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν επιτυχημένες καθώς στην αναφορά του 2000, όπου δινόταν μια εικόνα για τον κόσμο έως το 2015, είχε γίνει ξεκάθαρη αναφορά περί ανόδου της τρομοκρατίας και σχεδιασμού πολύπλοκων επιθέσεων με μαζικές απώλειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ