ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Αύριο η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Σκόπια: Αύριο η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση
Αριστερά ο Ζόραν Ζάεφ, δεξιά ο Πρόεδρος της χώρας Ιβάνοφ REUTERS/Ognen Teofilovski

Με την ελπίδα να ηρεμήσει το κλίμα και η χώρα να επανέλθει σε ομαλότητα, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υπουργών που προτείνονται για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια, που θα σχηματιστεί από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι.

Ένας εκ των τριών αντιπροέδρων της κυβέρνησης είναι Αλβανός, ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ υπουργός Εξωτερικών προτείνεται από το SDSM ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ είναι πρώην διπλωμάτης, είχε τοποθετηθεί ως εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το όνομα και δεν ανήκει στο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

Στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την Τρίτη, πρόκειται να συμμετάσχει με δυο υπουργούς (Υγείας και Τοπική Αυτοδιοίκησης) και το αλβανικό κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς». Με βάση τις ανακοινώσεις δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση η αλβανική παράταξη «Μπέσα». Το μεγαλύτερο από τα αλβανικά κόμματα, το DUI συμμετέχει με τέσσερις υπουργούς και έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ