ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Τουπόλεφ στη Μαύρη Θάλασσα: Ανθρώπινο λάθος προκάλεσε την τραγωδία (pics)

Συντριβή Τουπόλεφ στη Μαύρη Θάλασσα: Ανθρώπινο λάθος προκάλεσε την τραγωδία (pics)
REUTERS/Yevgeny Reutov

Στο φως έρχονται τα αίτια της συντριβής ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, τον Δεκέμβριο του 2016, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 92 άνθρωποι.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η τραγωδία σημειώθηκε, πιθανότατα, από λάθος του χειριστή του αεροσκάφους. Το συμπέρασμα της έρευνας που διεξήχθη επιβεβαιώνει το αρχικό σενάριο και τις υποψίες πολλών ερευνητών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για ανθρώπινο λάθος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, ο κυβερνήτης Ρομάν Βολκόφ επέδειξε συμπεριφορά «όχι απλώς παράξενη αλλά αυτοκτονική», έλαβε «χαοτικές» αποφάσεις και αγνόησε τις ενδείξεις των οργάνων πτήσης. Η εφημερίδα προσθέτει μάλιστα ότι ο πιλότος, μετά την απογείωση του αεροσκάφους έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, όπως για παράδειγμα, έκλεισε πολύ νωρίς τα πτερύγια άνωσης.

2

(Πηγή: REUTERS/Yevgeny Reutov)

Το χρονικό της τραγωδίας

Το αεροσκάφος, με 84 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσαλόφσκι, κοντά στη Μόσχα. Έκανε στάση στο Σότσι για ανεφοδιασμό καυσίμων. Κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα, σε κοντινή απόσταση από το παραθαλάσσιο θέρετρο Σότσι.

Στον κατάλογο των επιβατών βρίσκονταν 64 μέλη του μουσικού συνόλου Αλεξαντρόφ, φημισμένου για τις περιοδείες του στο εξωτερικό ως η χορωδία του Κόκκινου Στρατού και 8 στρατιωτικοί, που ταξίδευαν για να περάσουν την Πρωτοχρονιά με Ρώσους στρατιώτες στη Συρία. Επίσης επέβαιναν 9 δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών δικτύων Pervy Kanal, NTV και Zvezda, δύο πολιτικοί αξιωματούχοι και η επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Ρωσία, η Ελιζαβέτα Γκλίνκα.

3

(Πηγή: REUTERS/Maxim Shemetov)

Η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, γνωστή στο ευρύ κοινό ως η «Γιατρός Λίζα» μετέφερε φάρμακα για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λαττάκειας, σύμφωνα με το Συμβουλευτικό Συμβούλιο για τα ανθρώπινα Δικαιώματα του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αεροσκάφος πετούσε εδώ και 33 χρόνια και είχε 6.689 ώρες πτήσεων. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να γίνουν εργασίες επιδιορθώσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ είχε ελεγχθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο.

Η τραγωδία προκάλεσε σοκ στη Ρωσία, όπου η χορωδία του Κόκκινού Στρατού θεωρείται ένα από τα σύμβολα της χώρας που προκαλεί εθνική υπερηφάνεια.

4

(Πηγή: REUTERS/Maxim Shemetov)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ