ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για το Κλίμα: η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη, τα αίτια και οι αντιδράσεις

Συμφωνία για το Κλίμα: η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη, τα αίτια και οι αντιδράσεις
REUTERS/Jacky Naegelen/File Photo

«Φως» στον λόγο για τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ρίχνει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το περίφημο MIT.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν ερευνητές του πανεπιστημίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που βάσισε την απόφασή του για την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συγκεκριμένη συμφωνία σε μια έρευνα του ΜΙΤ, παρανόησε τα συμπεράσματά της.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με την οποία έκανε γνωστή την απόφασή του, η οποία προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και κατακραυγή, ο αμερικανός πρόεδρος εξήγησε πως η Συμφωνία για το Κλίμα δεν θα μείωνε τις θερμοκρασίες του πλανήτη αρκετά γρήγορα ώστε να είναι σημαντικός ο αντίκτυπος της εφαρμογής της.

«Ακόμη κι αν η Συμφωνία του Παρισιού εφαρμοζόταν πλήρως, με όλες τις χώρες να συμμορφώνονται με αυτήν, εκτιμάται ότι θα προκαλούσε τη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μόλις κατά δύο δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου, ως το 2.100», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «μικρό, πολύ μικρό ποσοστό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το συγκεκριμένο επιχείρημα, αποδόθηκε σε μια έρευνα που είχε διεξαχθεί από το ΜΙΤ, όπως αναφέρουν έγγραφα του Λευκού Οίκου.

2017 05 31T123243Z 23437528 RC1BB6EDD700 RTRMADP 3 USA CLIMATECHANGE TRUMP


Πηγή:REUTERS/Stephane Mahe

Η επίμαχη έρευνα, δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, με τον τίτλο «Πόση διαφορά θα κάνει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα;» και υποστήριζε πως αν όλες οι χώρες τηρήσουν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία, η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί κατά 0,6-1,1 βαθμούς Κελσίου ως το 2.100.

«Σίγουρα δεν υποστηρίζουμε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού», ξεκαθάρισε ένας εκ των επικεφαλής των ερευνητών του ΜΙΤ Erwan Monier, ενώ ο John Reilly, που συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα σημείωσε πως «αν δεν κάνουμε κάτι, η παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 5 βαθμούς ή και περισσότερο, και αυτό θα ήταν καταστροφικό». Ο τελευταίος μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει πως οι επιστήμονες που συνέταξαν την έρευνα, δεν μίλησαν με κάποιον από τον Λευκό Οίκο, ούτε είχαν τη ευκαιρία να εξηγήσουν αναλυτικότερα το έργο τους.

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ, από την άλλη πλευρά, υπεραμύνθηκε της αξιοποίησης των στοιχείων της έρευνας από τον αμερικανό πρόεδρο. «Δεν είναι μόνο το ΜΙΤ, νομίζω ότι υπάρχει η συναίνεση, όχι μόνο της περιβαλλοντολογικής κοινότητας, αλλά γενικότερα, ότι η Συμφωνία του Παρισιού, μεμονωμένα, θα έχει πολύ μικρή επίδραση στην κλιματική αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά.

Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση Τραμπ

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία, παγκοσμίως.

2017 06 01T230330Z 1785625630 RC1928F7B5F0 RTRMADP 3 USA CLIMATECHANGE


Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Αν και ο αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά, εξηγώντας τους προσωπικά τους λόγους για τους οποίους έλαβε την απόφαση να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού, οι τέσσερις αρχηγοί κρατών εξέφρασαν τη λύπη τους και την ανησυχία τους για το μέλλον του πλανήτη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με Άγκελα Μέρκελ, Τζαστίν Τριντό, Εμανουέλ Μακρόν και Τερέζα Μέι, τους διαβεβαίωσε ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που σε ανάρτησή του στο twitter χαρακτηρίζει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα «κακή συμφωνία» για τις ΗΠΑ.

Σε κοινή δήλωσή τους νωρίτερα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει "σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη" και τόνισαν ότι "η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση".

Στη δήλωσή τους, ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.

Μακρόν: Δεν υπάρχει plan B, γιατί δεν υπάρχει planet B

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.

Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε "διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας".

"Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται", είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου.

"Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)", είπε χαρακτηριστικά.

Απογοητευμένη η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι "απογοητεύτηκε" από την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν μεταξύ τους.

"Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)", γράφει η δήλωση της κυβέρνησης.

Ιαπωνία: Λυπηρή η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία

Η Ιαπωνία δήλωσε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 ήταν "λυπηρή" και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

"Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά", είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σημείωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«Βαθιά απογοητευμένος» ο Καναδάς

Ο Καναδάς είναι "βαθιά απογοητευμένος" από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα.

"Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο", είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, "Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή".

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευση» του οργανισμού. Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες «εμπιστεύεται τις πόλεις, τις Πολιτείες και τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ να συνεχίσουν –μαζί με άλλες χώρες—να εργάζονται υπέρ της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και αγορές ποιότητας και θα διασφαλίσουν την ευημερία του 21ου αιώνα», διευκρίνισε ο Στεφάν Ντιζαρίτς.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση Τραμπ. Ο κόσμος «μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη» να ηγηθεί της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος Κλίματος και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εκτίμησε ότι η Πέμπτη ήταν «μια θλιβερή ημέρα για τον κόσμο», η Βραζιλία εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία και την απογοήτευσή της» για την απόφαση των ΗΠΑ, ενώ η Αυστραλία δια μέσου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τζος Φράιντεμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Επικρίσεις και από την Goldman Sachs

Ο διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, επέκρινε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, στο πρώτο μήνυμά του στην κοινωνική πλατφόρμα Twitter από τότε που άνοιξε λογαριασμό εκεί.

"Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο", είπε ο Μπλάνκφεϊν, με την ετικέτα "ParisAgreement" (Συμφωνία Παρισιού).

Ο εκπρόσωπος της Γκόλντμαν Σακς, Μάικλ Ντουβάλι, επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός ανήκει στον Μπλάνκφεϊν.

Ο πρώην υποδιευθυντής της τράπεζας επενδύσεων Γκάρι Κον, κύριος οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριζε επίσης την παραμονή της χώρας στη συμφωνία, μαζί με την κόρη του Τραμπ Ιβάνκα και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι. Την απόφαση έχουν επικρίνει και άλλοι διευθυντές επιχειρήσεων, όπως ο Ίλον Μασκ της Tesla και ο Τζεφ Ίμελτ της General Electric.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ