ΚΟΣΜΟΣ

Yπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι «απειλή όλους»

Yπουργός Άμυνας των ΗΠΑ:  Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι «απειλή όλους»
REUTERS/Edgar Su

Η Βόρεια Κορέα εγείρει με το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων «μια απειλή για όλους μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Είναι επιτακτικό να κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για να υποστηρίξουμε τον κοινό μας στόχο», που είναι «η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τόνισε ο Μάτις κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

Ο Μάτις ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον είναι «ενθαρρυμένη» από τις «νέες» προσπάθειες της Κίνας, σε συνεργασία «με τη διεθνή κοινότητα» για την ανάσχεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, αλλά πρόσθεσε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τη στρατιωτικοποίηση από το Πεκίνο πολλών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Τα σχόλια του Μάτις αντανακλούν το ότι η κυβέρνηση Τραμπ κινείται σε μια λεπτή ισορροπία: επιδιώκει από τη μια τη συνεργασία της Κίνας για να εμποδιστεί η πρόοδος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, ενώ ταυτόχρονα εναντιώνεται σε κινήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Μάτις υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον καλωσορίζει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά αναμένει ότι θα υπάρξουν «προστριβές».

«Αν και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, είναι δεδομένο πως θα υπάρξει, η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέβαλε νέες κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα για τις επανειλημμένες πυραυλικές δοκιμές της. Ο Μάτις σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με χώρες στην Ασία για να ασκηθούν επιπρόσθετες διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις στη ΛΔ Κορέας. Κάλεσε το Πεκίνο να αναγνωρίσει πως η Βόρεια Κορέα αποτελεί «στρατηγικό μειονέκτημα» και όχι έναν «πόρο».

Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της Ιαπωνίας διεξάγουν κοινά γυμνάσια διάρκειας τριών ημερών με δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Ιαπωνίας από την Πέμπτη.

Ο Μάτις παράλληλα προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για τη ρητορική του Τραμπ και το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική», διαβεβαιώνοντας ότι η περιφέρεια αυτή παραμένει προτεραιότητα και ότι ο στόχος της Ουάσινγκτον είναι να οικοδομήσει συμμαχίες. Ωστόσο, επέμεινε στο ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να «συνεισφέρουν επαρκώς στην ασφάλειά τους».

«Εναντιωνόμαστε στη στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών» αλλά και στην διατύπωση «υπερβολικών» διεκδικήσεων περί εθνικής κυριαρχίας, ανέφερε ο Μάτις. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς, εξαναγκαστικές αλλαγές του status quo», διεμήνυσε ο ίδιος.

Οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, από την οποία περνούν με πλοία εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, αμφισβητούνται από το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Ο Μάτις δήλωσε εξάλλου ότι οι «εξτρεμιστικές οργανώσεις» πρέπει να ηττηθούν, όχι μόνο στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά και στη νοτιοανατολική Ασία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με χώρες της περιοχής, μεταξύ άλλων και για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ