ΚΟΣΜΟΣ

Η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια στην κατεχόμενη Μόρφου

Η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια στην κατεχόμενη Μόρφου
eurokinissi

Με δάκρυα συγκίνησης εκτοπισμένοι από την Μόρφου, αλλά και από άλλα μέρη της Κύπρου προσήλθαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου διασώζεται η λάρνακα του Αγίου Του και προσευχήθηκαν για πρώτη φορά από το 1974 στην Θεία Λειτουργία και στον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος (της Γονυκλισίας).

Της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, ο οποίος, όποτε το τουρκοκυπριακό καθεστώς με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών παραχωρεί άδεια, δεν παραλείπει να τελεί την Θεία Λειτουργία, αφενός, όπως τονίζει, γιατί οι εκκλησίες δεν πρέπει να μένουν αλειτούργητες, και αφετέρου για να τελούμε το κορυφαίο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να δεόμεθα για την ειρήνη σύμπαντος του κόσμου.

Η σημερινή Θεία Λειτουργία στον 'Αγιο Μάμαντα ήταν ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική, καθώς η Πεντηκοστή, αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Πρόκειται για μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Με την Πεντηκοστή, επεσήμανε ο Μητροπολίτης Νεόφυτος, «δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, και γι' αυτό η Πεντηκοστή δεν είναι ένα γεγονός, που συνέβη μια φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος».

Ο ναός του Αγίου Μάμαντος, ο οποίος χρησιμοποιείται από το τουρκοκυπριακό καθεστώς, ως μουσείο εικόνων, πλημμύρισε από το θυμίαμα και την θεολογική υμνολογία της εορτής, την οποία απέδωσε εξαιρετικά με βυζαντινό ύφος ο χορός των ιεροψαλτών με χοράρχη τον πρωτοψάλτη Μάριο Αντωνίου. Ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος , γονυκλινής , μπροστά από την Ωραία Πύλη , ανέγνωσε τις ευχές της Γονυκλισίας.

Ο κ. Νεόφυτος επεσήμανε , με αφορμή την εορτή της Πεντηκοστής, ότι «η ορατή Εκκλησία, η επίγεια Εκκλησία, ζει σε πλήρη κοινωνία και ενότητα με ολόκληρο το σώμα της Εκκλησίας, η οποία έχει Κεφαλή της τον Χριστό». Επίσης, κάλεσε όλους σε ταπείνωση, αυτοκριτική, μετάνοια και απαλλαγή από φανατισμούς. «Πρέπει να κάνουμε την καρδιά μας οικουμενική», τόνισε.

Οι πιστοί, που προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία προσκύνησαν την λάρνακα του Αγίου Μάμαντος και την θαυματουργή εικόνα, που βρισκόταν στο κέντρο του ναού, του Χρυσοσώτηρος Ακανθούς από την κατεχόμενη Κερύνεια, η οποία φυλάσσεται προσωρινά στον ναό του Αγίου Μάμαντος. Το αριστερό κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ