ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Παρίσι: μέλος του ISIS δηλώνει ο δράστης (pics)

Επίθεση Παρίσι: μέλος του ISIS δηλώνει ο δράστης (pics)
REUTERS/Charles Platiau

«Το κάνω αυτό για την Συρία» φέρεται να φώναζε ο δράστης της επίθεσης κατά αστυνομικών, έξω από την Παναγία των Παρισίων.

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους και συμπλήρωσε:

«Ο άνδρας έφτασε πίσω από τους αστυνομικούς και με ένα σφυρί, άρχισε να χτυπά έναν από αυτούς. Οι αστυνομικοί που ήταν κοντά αντέδρασαν με ψυχραιμία... και πυροβόλησαν»

«Ο τραυματισμένος αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, η ζωή του δεν είναι σε κίνδυνο» αναφέρεται στον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών στο Twitter .

Σύμφωνα με τις Αρχές ο άνδρας, ο οποίος επιτέθηκε με σφυρί σε αστυνομικούς που έκαναν περιπολία έξω από την Παναγία των Παρισίων είναι 40 ετών και δήλωσε αμέσως μετά τη σύλληψή του ότι είναι "στρατιώτης του χαλιφάτου", δηλαδή μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS που έχει καταλάβει όμορα εδάφη στη Συρία και το Ιράκ στα οποία έχει δώσει το όνομα Ισλαμικό Κράτος.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κουζινομάχαιρα.

«Ήταν κάποιος που εμφανιζόταν ως Αλγερινός φοιτητής. Είχε στην κατοχή του μια ταυτότητα, της οποίας ελέγχουμε την αυθεντικότητα» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι πιθανότατα έδρασε μόνος του.

2017 06 06T162649Z 1710554887 RC1EFFE67F30 RTRMADP 3 EUROPE ATTACKS FRANCE POLICE

πηγή:REUTERS/Charles Platiau

To CNNi εξασφάλισε βίντεο στο οποίο φαίνεται ο δράστης λίγα λεπτά μετά την επίθεση και ενώ τον έχουν αφοπλίσει οι αρχές.

Μέχρι και αυτή την ώρα 900 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα μέσα στην Παναγία των Παρισίων και περιμένουν τις εντολές της αστυνομίας.

Όπως δήλωσε ο Αντρέ Φινό, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ναού: «Αναμένουμε τις εντολές της αστυνομίας ώστε να ανοίξει ο Καθεδρικός τις πύλες του και να μπορέσουν οι τουρίστες να αποχωρήσουν.»

Ένας από τους επισκέπτες ο οποίος βρίσκεται μέσα στον ναό έγραψε στο Twitter: «Δεν ήταν η εμπειρία που επιθυμούσαμε από τις διακοπές. Είμαστε παγιδευμένοι στην Παναγία των Παρισίων. Αστυνομικοί πυροβόλησαν έναν άνδρα. Είμαστε εδώ με τα δυο τρομοκρατημένα παιδιά μας».

Όλη η περιοχή γύρω από την Παναγία των Παρισίων παραμένει αποκλεισμένη από πάνοπλους αστυνομικούς.

Πριν από λίγο ο Ζεράρ Κολόμπ συνάντησε τους αστυνομικούς που εξουδετέρωσαν τον δράστη.

Η γαλλική αστυνομία μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ανέφερε ότι: «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, ο δράστης εξουδετερώθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο».

Την έρευνα της υπόθεσης έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Η Παναγία των Παρισίων υποδέχεται κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια επισκέπτες, προσκυνητές και πιστούς.

Κατά μέσο όρο, καθημερινά περνούν τις πύλες της 30.000 άνθρωποι ενώ σε περιόδους αιχμής οι επισκέπτες φτάνουν ακόμη και τις 50.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στα τέλη του 2015 στο Παρίσι.

Στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους μαζί με αστυνομικούς, ιδίως κοντά σε τουριστικές περιοχές και σε κυβερνητικά κτίρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ