ΚΟΣΜΟΣ

Αεροδρόμιο Χίθροου: Μία σύλληψη υπόπτου για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Αεροδρόμιο Χίθροου: Μία σύλληψη υπόπτου για την επίθεση στο Μάντσεστερ
REUTERS/Phil Noble

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε ένα άτομο στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στο πλαίσιο των ερευνών της για την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε στάδιο στο Μάντσεστερ τον περασμένο μήνα όπου σκοτώθηκαν 22 άτομα.

"Ο 38χρονος συνελήφθη ως ύποπτος ποινικών αδικημάτων που αφορούν τον Νόμο Περί Τρομοκρατίας, και παραμένει υπό κράτηση", είπε η αστυνομία της περιοχής του Μάντσεστερ σε ανάρτησή της στο Tweeter.
"Η σύλληψη είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων και δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος για το αεροδρόμιο", πρόσθεσε.

Άσυλο είχε ζητήσει ένας από τους δράστες του Λονδίνου

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ένας από τους τρεις δράστες της επίθεσης του Σαββάτου στοΛονδίνο είχε ζητήσει άσυλο στη Βρετανία, όμως μολονότι το αίτημά του είχε απορριφθεί από τις βρετανικές αρχές, κατάφερε να μείνει στη χώρα επειδή εξασφάλισε ευρωπαϊκό δελτίο διαμονής μέσω τηςΙρλανδίας. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους τρεις δράστες ήταν ο 30χρονος Ρασίντ Ρεντουάν, από το Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου, ο οποίος ισχυριζόταν ότι καταγόταν από τη Λιβύη και το Μαρόκο.

Τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πάνω του βρέθηκε μια ιρλανδική ταυτότητα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι επιβεβαίωσε ότι ο ένας από τους δράστες έζησε για ένα διάστημα στη χώρα, χωρίς όμως να προσελκύσει την προσοχή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Η RTE ανέφερε, χωρίς να επικαλεστεί κάποια πηγή, ότι η Βρετανία αρνήθηκε να χορηγήσει άσυλο στον Ρεντουάν. Εκείνος όμως εξασφάλισε δελτίο διαμονής μέλους της οικογένειας ενός πολίτη της Ένωσης (το λεγόμενο και 4 EU FAM) μετά τον γάμο του στην Ιρλανδία, το 2012. Με αυτό το δελτίο μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να παραμείνει στη Βρετανία αφού έφυγε από την Ιρλανδία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας και η ιρλανδική αστυνομία απέφυγαν να σχολιάσουν την είδηση που μετέδωσε η τηλεόραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ