ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βρετανία: Γιατί «τρέμει» η Ευρώπη ένα θολό αποτέλεσμα

Εκλογές Βρετανία: Γιατί «τρέμει» η Ευρώπη ένα θολό αποτέλεσμα
REUTERS/Peter Nicholls

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μεγάλη Βρετανία, με τελευταία το μακελειό στο Λονδίνο, όπου σκοτώθηκαν οκτώ άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, έχει φέρει σε δεύτερη μοίρα τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην χώρα την Πέμπτη 8 Ιουνίου. Ο αντίκτυπος της δράσης των τρομοκρατών έχει επηρεάσει σαφώς τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος της Τερέζα Μέι, το οποίο είναι πιθανό να μην εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Η πιθανότητα μη εκλογής αυτοδύναμής κυβέρνησης είναι ένα σενάριο που «τρέμει» η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα είναι παράγοντας αναβολής των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ιδιαιτέρως για την πιθανότητα αποτυχίας των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μόλις αυτό γίνει δυνατόν. Όμως προειδοποίησε επίσης το Λονδίνο για τους κινδύνους που συνεπάγεται μία έξοδος χωρίς συμφωνία αποχώρησης ή χωρίς συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μετά το Brexit.

Μία σύγκρουση μετά την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείεται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται, παραδεχόμενη ότι ένα σενάριο «χωρίς συμφωνία» είναι πιθανό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ελπίζει σε έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 19 Ιουνίου, μόλις ένα δεκαήμερο μετά τις βουλευτικές εκλογές, επισήμως δεν έχει θέση για μία εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται σε ένα κράτος μέλος της.

2017 06 01T123241Z 1216835405 RC1F33B2ADD0 RTRMADP 3 BRITAIN ELECTIONS

(REUTERS/Stefan Wermuth)

Ανάγκη εκλογής ενός ισχυρού ηγέτη

Όμως, σύμφωνα με πολλές πηγές, οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι από την ψηφοφορία της 8ης Ιουνίου θα προκύψει ένας ισχυρός ηγέτης, που θα διαθέτει μία ισχυρή εντολή για τα δύο χρόνια των εντατικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

Η θέση αυτή μπορεί και να φαίνεται παράδοξη. Αλλά, για τους αναλυτές, εάν η Τερέζα Μέι, για παράδειγμα, κατορθώσει να ενισχύσει την αδύναμη πλειοψηφία της, θα είναι λιγότερο ευάλωτη στους ευρωσκεπτικιστές του ίδιου του κόμματός της.

Γεγονός που θα μπορούσε να την αναγκάσει να κάνει υποχωρήσεις σε ακανθώδη θέματα όπως είναι «ο λογαριασμός» των 50 έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει στην Ένωση ή τα δικαιώματα ων ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα σχεδόν στήθος με στήθος αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κανένα από τα δύο κόμματα να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Φόβοι για εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις

Στις Βρυξέλλες, ορισμένοι ανησυχούν για τους όλο και σκληρότερους τόνους που έχουν υιοθετηθεί στην Βρετανία για το Brexit κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο ίδιος αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις δεν διστάζει να επαναλαμβάνει ότι δεν τον φοβίζει η προοπτική απουσίας συμφωνίας εξόδου στο τέλος.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει απαντήσει ότι «δεν θέλει ούτε να διανοηθεί...μία κατάρρευση των διαπραγματεύσεων». «Θα συμβούλευα σε όλον τον κόσμο να εξηγήσει καλά ποιες θα είναι οι συνέπειες απουσίας συμφωνίας», είπε.

Σύμφωνα με τον Άντριου Νταφ, αναλυτή του European Policy Centre των Βρυξελλών, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπα με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, πράγμα που θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφύγει σε ένα plan B.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να αποτύχουν», αναφέρει σε μελέτη του.

2017 06 07T120240Z 295919693 RC181B8A1940 RTRMADP 3 BRITAIN ELECTION

(REUTERS/Marko Djurica)

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη με μεγάλη πείρα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, είναι αδύνατον για την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβλέψει την στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου όσο η βρετανική αντιπροσωπεία δεν έχει προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το δίλημμα της Μέι και η προοπτική νίκης Κόρμπιν

«Όλοι βρίσκονται σε αναμονή», δηλώνει η Αμαντίν Κρεσπί, του Institut d' Etudes Europeennes του Universite Libre των Βρυξελλών, η οποία θεωρεί ότι, σε περίπτωση νίκης της Τερέζα Μέι, «η ρητορική του "σκληρού Brexit" μπορεί να είναι παρακινδυνευμένη». «Εάν είναι υπερβολικά αδιάλλακτη, θα της το προσάψουν, διότι ενδεχομένως να είναι υποχρεωμένη να κάνει υποχωρήσεις σε ορισμένα σημεία».

Και, εάν επικρατήσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο αβέβαιη.

«Εάν επικρατούσε, θα ήταν ενδιαφέρον, διότι αυτό θα μπέρδευε τελείως την κατάσταση», λέει η Αμαντίν Κρεσπίο, αν και ο Κόρμπιν έχει δεσμευθεί να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

2017 06 05T135640Z 1649621337 RC1CC6FA9340 RTRMADP 3 BRITAIN ELECTION EU

(REUTERS/Hannah McKay)

Εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλει την εικόνα της ενότητας και διακηρύσσει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα την αποσπάσουν από την επιδίωξή της να ανακάμψει έπειτα από χρόνια κρίσης και ανόδου του ευρωσκεπτικισμού.

Ο Μάρτιν Σελμάιρ, στενός συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωνε ακόμη πρόσφατα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα αφιερώνει παρά μισή ώρα την εβδομάδα στο Brexit.

Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, ενός πολύ φιλοευρωπαίου προέδρου έχει δώσει νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την στιγμή μάλιστα που οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιμετωπίσουν στην άλλη ακτή του Ατλαντικού έναν εταίρο σαν τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ