ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βρετανία: Ασφάλεια στο επίκεντρο - Brexit στο βάθος (vid)

Εκλογές Βρετανία: Ασφάλεια στο επίκεντρο - Brexit στο βάθος (vid)
Η Τερέζα Μέι, αριστερά - 0 Τζέρεμι Κόρμπιν, δεξιά REUTERS

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Λονδίνο και Μάντσεστερ οι Βρετανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν την κυβέρνηση η οποία θα ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit.

Οι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Το αποτέλεσμα της κάλπης δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί, ακόμη και από τους πιο καλούς γνώστες της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, καθώς οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις λειτούργησαν καταλυτικά στην εκλογική βάση.

Μάλιστα αρκετοί πολίτες αξίωναν, μέσω διαδικτύου, ακύρωση της εκλογικής αναμέτρησης.

Τον Απρίλιο, όταν η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι κήρυττε πρόωρες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το κόμμα της να συγκεντρώνει 330 έδρες. Ουκ ολίγοι έκαναν λόγο, τότε, για 'περίπατο'.

Όμως, τα τρία τρομοκρατικά χτυπήματα τους τελευταίους τρείς μήνες – δύο στο Λονδίνο και ένα στο Μάντσεστερ – άλλαξαν την πολιτική ατζέντα.

Βασικό θέμα πλέον για τους πολίτες είναι η ασφάλεια. Το Brexit έπεται.

Η ψαλίδα μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών έκλεισε αρκετά και τάχιστα.

Το προφίλ της πρωθυπουργού «τραυματίστηκε» μετά την καταγγελία του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εσωτερικών, από το 2010 ως το 2016, ο αριθμός των αστυνομικών μειώθηκε κατά 20.000.

2017-06-07T072310Z_785003084_RC1CAD804CC0_RTRMADP_3_BRITAIN-ELECTION.JPG

Τερέζα Μέι - πηγή: Reuters

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov προβλέπει ότι η Τερέζα Μέι θα κερδίσει 304 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς απέχει πολύ από τις 326 έδρες που απαιτούνται. Παρότι, ουδείς λησμονεί ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στην περίπτωση του Brexit, οι δηλώσεις πολιτών σε βρετανικά δίκτυα και διεθνή πρακτορεία είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί. Όπως, για παράδειγμα, αυτές στο Ρόιτερς:

«Το βασικό μου θέμα είναι η τρομοκρατία, υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί στο Ηνωμένο Βασίλειο οπότε ανησυχώ περισσότερο για την τρομοκρατία», λέει η 50χρονη κρεοπώλης Σούζαν Σορτ.

«Δεν συμπαθώ την Τερέζα Μέι. Τις τελευταίες βδομάδες έχουμε δει πόσο αδύναμη είναι σε ότι αφορά την τρομοκρατία. Μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν θεωρούσα ότι αυτό είναι το βασικό μας θέμα. Τώρα ανησυχώ για την ασφάλεια των παιδιών μου. Η Μέι μείωσε τους αστυνομικούς και έκανε την χώρα μας λιγότερο ασφαλή» λέει η 55χρονη Μαίρη Τάλμποτ.

Ο 40χρονος Γουίλιαμ Βάγκνερ θα αποφασίσει όταν βρεθεί πάνω από την κάλπη. Το μόνο που ξέρει μέχρι στιγμής είναι ότι δεν θα στηρίξει τους συντηρητικούς: «Το ζητούμενο είναι να σταματήσουμε άμεσα την τρομοκρατία.»

Οι συγκυρίες αλλά και το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Τζέρεμι Κόρμπιν του έδωσαν πόντους στην συνείδηση των πολιτών.

2017-06-07T205142Z_2072285191_RC1601C3B640_RTRMADP_3_BRITAIN-ELECTION.JPG

Τζέρεμι Κόρμπιν - πηγή: Reuters

Μετά από 7 χρόνια λιτότητας και διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς, ο επικεφαλής των Εργατικών υποσχέθηκε να καταργήσει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, οι σιδηρόδρομοι και η ύδρευση να περάσουν στον έλεγχο του κράτους, να φορολογηθούν οι πλούσιοι.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι Εργατικοί στις δημοσκοπήσεις να καταγράψουν άνοδο και εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν 266 έδρες.

Με την δημοτικότητα της να πέφτει, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιχείρησε, παραμονές των εκλογών, ν' αλλάξει την πολιτική ατζέντα παίζοντας το δυνατό της χαρτί, δηλαδή το Brexit.

«Νομίζω ότι οι επιλογές και τα ερωτήματα στα οποία οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που είχαν τεθεί στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας. Και το πρώτο ερώτημα είναι ποιον εμπιστεύεστε ότι θα είναι ένας ισχυρός και σταθερός ηγέτης ο οποίος θα μπορέσει να επιτύχει την καλύτερη συμφωνία για την Βρετανία με την Ευρώπη» δήλωσε χθες η Τερέζα Μέι.

Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι

Η εκλογική μάχη στο βόρειο τμήμα της χώρας δείχνει ότι θα είναι ανάμεσα στο Συντηρητικό και στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο είναι κατά της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και πάλι, όμως, στο σύνολο της επικράτειας η αντιφατικότητα είναι εκείνη η οποία κυριαρχεί στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες εμφανίζονται μπερδεμένοι κάτι το οποίο δεν βοηθάει στην αποτύπωση ασφαλούς εκτίμησης αποτελέσματος.

«Από τη μια κλίνουν προς τους συντηρητικούς ενώ στην πραγματικότητα οι πολιτικές τις οποίες επιθυμούν είναι αυτές που προτείνουν οι εργατικοί», λέει στο CNN Greece η Άντζελα Δημητρακάκη, συγγραφέας, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία τονίζει ότι καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα θα παίξει η συμμετοχή των νέων:

«Οι νέοι σε μεγάλη πλειοψηφία περιμένουμε ότι θα στηρίξουν τους Εργατικούς αλλά πολύ συχνά οι νέοι άνθρωποι δεν ψηφίζουν. Νομίζω ότι πολλοί φοιτητές φυσικά θα ψηφίσουν. Πάρα πολλοί άνθρωποι, όμως, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη ζωή τους, με όποιο κόμμα και αν ανέβει στην εξουσία, δεν θα πάνε. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους ανθρώπους είναι νέοι, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε τριτοβάθμια εκπαίδευση.»

Η επόμενη ημέρα

Με 'σεισμό' παραλληλίζει η Ελληνίδα Πανεπιστημιακός την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν ολοκληρωθεί το Brexit πολλοί Έλληνες που εργάζονται ή φοιτούν εκεί θα αναγκαστούν να φύγουν καθώς τα δίδακτρα όπως και το κόστος ζωής θα αυξηθούν. Επίσης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο της γραφειοκρατίας για την απόκτηση πράσινης κάρτας.

Η Άντζελα Δημητρακάκη ζει ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκωτία από το 1991. Τώρα βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης απόφασης για τη ζωή της:

«Αν υπάρξει Brexit θα δυσκολέψει πολύ η ζωή εδώ για τους ευρωπαίους πολίτες, σε κάθε επίπεδο. Θα επηρεαστούν οι τιμές των πτήσεων, το πώς θα μπορούμε να περνάμε τα σύνορα. Πάρα πολλοί από εμάς κάνουμε έρευνα σε άλλες χώρες είτε δίνουμε διαλέξεις σε όλη την Ευρώπη, οπότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας με τον ίδιο τρόπο πια. Και φυσικά κανείς δεν θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά του ως πολίτες ξένους, αν μπορεί να το αποφύγει.[...] Αγαπώ και τις δύο χώρες πάρα πολύ. Ζω και στις δύο. Οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα γνωρίζετε ποιες είναι και για τους πανεπιστημιακούς. Οπότε οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εύκολες» μας λέει.

Δεύτερη ευκαιρία

Με τις ζυμώσεις στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο να συνεχίζονται σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο (η Σκωτία, ως γνωστόν, δεν συμφωνεί με το Brexit) οι φωνές για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε όλη την χώρα ολοένα και πληθαίνουν.

Η κυρία Δημητρακάκη συγκαταλέγεται στους πανεπιστημιακούς εκείνους, οι οποίοι πιστεύουν ότι τίμια τοποθέτηση από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα είναι να κάνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα -Brexit or Bremain- μόλις ξεκαθαρίσουν οι όροι που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ψήφισαν χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τι θα σήμαινε μια έξοδος.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ