ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλυπτικός στην εισαγωγική του κατάθεση ο Τζέιμς Κόμεϊ

Αποκαλυπτικός στην εισαγωγική του κατάθεση ο Τζέιμς Κόμεϊ
REUTERS/Jonathan Ernst/Kevin Lamarque/File Photo

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι ο αποπεμφθείς διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, στο κείμενο της κατάθεσής του ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας, στο πλαίσιο των ερευνών για τις σχέσεις αμερικανών αξιωματούχων με Ρώσους και την ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ καταφέρει πλήγμα κατά του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως είχε απαιτήσει την αφοσίωσή του, τον πίεζε να σταματήσει την έρευνα σε βάρος του πρώην Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν αναφορικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ κι επανειλημμένα του ασκούσε πιέσεις ώστε να δηλώσει δημοσίως πως δεν γινόταν έρευνα για τις ενέργειές του.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο ο Κόμεϊ αναφέρει λεπτομερώς όλες τις ιδιωτικές συναντήσεις του με τον αμερικανό πρόεδρο, παραθέτοντας ακόμη και αυτολεξεί φράσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρώτη συνάντηση με τον Τραμπ

Ο Κόμεϊ σημειώνει ότι από την πρώτη κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, τον διαβεβαίωσε πως δεν ήταν ο ίδιος «αντικείμενο» έρευνας από το FBI, σχετικά με την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές.

2017 06 07T190843Z 546645571 RC1D46051A70 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA BARS


Πηγή: REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Σημειώνει μάλιστα πως του είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως ο Τραμπ θέλησε να του μιλήσει κατ ιδίαν, γι΄αυτό και ο Κόμεϊ αποφάσισε να συντάξει μια γραπτή αναφορά για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Κάτι που έπραξε μόλις αναχώρησε από τον Πύργο Τραμπ κι ενώ βρισκόταν σε όχημα ασφαλείας του FBI, χρησιμοποιώντας έναν ασφαλή υπολογιστή της υπηρεσίας. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, αποφάσισε πως θα δημιουργούσε γραπτά αρχεία των κατ ιδίαν συναντήσεών του με τον Ντόναλντ Τραμπ, πρακτική την οποία δεν εφάρμοζε όσο στον Λευκό Οίκο ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο είχε συναντηθεί εθιμοτυπικά μόλις δυο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ ποτέ δεν είχαν μιλήσει τηλεφωνικά.

Με τον πρόεδρο Τραμπ, είχε τρείς κατ ιδίαν συναντήσεις και έξι τηλεφωνικές επαφές, μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών.

Το δείπνο της 27ης Ιανουαρίου

Η δεύτερη φορά που ο Τζέιμς Κόμεϊ συνάντησε τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν μετά την ορκωμοσία του, στις 27 Ιανουαρίου, οπότε και ο αμερικανός πρόεδρος τον προσκάλεσε για δείπνο. Κι ενώ αρχικά η πρόσκληση περιελάμβανε και την οικογένεια του Κόμεϊ, λίγες ώρες πριν ενημερώθηκε να μεταβεί μόνος του στον Λευκό Οίκο. Τελικά το δείπνο ήταν για δύο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να τον ρωτά αν επιθυμεί να παραμείνει επικεφαλής της υπηρεσίας, με τον Κόμεϊ να απαντά πως θα ήθελε να εξαντλήσει την δεκαετή θητεία που προβλέπεται.

«Χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση», ανταπάντησε ο Τραμπ, για να ακολουθήσει μια αμήχανη σιωπή. Οι δυο άνδρες επανήλθαν στο θέμα προς το τέλος του δείπνου, με τον Τραμπ να ζητά «ειλικρινή αφοσίωση» και τον Κόμεϊ να απαντά ότι «αυτή είναι δεδομένη».

2017 05 09T222000Z 2097540054 RC17AF882910 RTRMADP 3 USA TRUMP COMEY


Πηγή: REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο ο Κόμεϊ συνέταξε πάλι μια γραπτή αναφορά με το περιεχόμενο της συνάντησή τους, επισημαίνοντας πως «αν και οι δύο αναφερθήκαμε στην ειλικρινή αφοσίωση, ωστόσο ο καθένας ερμήνευσε αυτή τη φράση διαφορετικά».

Ο Κόμεϊ σημειώνει πως κατά τη διάρκεια του δείπνου, τέθηκε για άλλη μια φορά το ζήτημα της έρευνας για τις επαφές με ρώσους αξιωματούχους, με τον Ντόναλντ Τραμπ να του αποκαλύπτει τη σκέψη του να διατάξει έρευνα προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν έγινε κάτι παράνομο.

Η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο

Το τρίτο τετ α τετ του Κόμεϊ με τον Τραμπ έγινε στο Οβάλ Γραφείο, στις 14 Φεβρουαρίου και ήταν η πρώτη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε το όνομα του Μάικλ Φλιν.

2017 05 17T021417Z 2076640486 RC1D95D81900 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA


Πηγή: REUTERS/Jim Lo Scalzo/Pool, Carlos Barria, Gary Cameron/File Photo

Ο πρώην διευθυντής του FBI, που μετά και από αυτή τη συνάντηση συνέταξε μια λεπτομερή έγγραφη αναφορά για το περιεχόμενό της, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις παραινέσεις του Τραμπ, προκειμένου να σταματήσει η έρευνα για τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του μόλις την προηγούμενη ημέρα. «Είναι καλό παιδί. Ελπίζω να μπορείς να σταματήσεις την έρευνα», φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τζέιμς Κόμει, ο οποίος αρκέστηκε να συμφωνήσει μαζί του ότι «είναι καλό παιδί», όμως κατά τη δήλωσή του, ποτέ δεν είπε ότι θα σταματήσει την έρευνα.

Ο Τραμπ επέμεινε, ότι ο Φλιν είναι καλό παιδί, έχει περάσει πολλά και δεν έκανε κάτι λάθος αναφορικά με τις επαφές του με τους Ρώσους, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε και την ανησυχία του για το ζήτημα των διαρροών.

Οι τηλεφωνικές επαφές

Στο κείμενό του ο Κόμεϊ περιγράφει και δύο από τα τηλεφωνήματα που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο, ένα στις 30 Μαρτίου κι ένα στις 11 Απριλίου. Στο πρώτο, ο Ντόναλντ Τραμπ του επεσήμανε πως είχε την εντύπωση πως όποτε βρισκόταν στη Ρωσία κάθε κίνησή του καταγραφόταν, ενώ έκανε λόγο και για ένα «σύννεφο» το οποίο τον εμποδίζει να εργαστεί για το καλό της χώρας. Στη συνέχεια ενδιαφέρθηκε για την πορεία των ερευνών σχετικά με τις επαφές αμερικανών με ρώσους αξιωματούχους, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να παραληφθεί η έρευνα προς το πρόσωπό του.

Το ίδιο αίτημα επαναλήφθηκε και στο τηλεφώνημα της 11ης Απριλίου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να πιέζει τον Κόμεϊ να ξεκαθαρίσει πως δεν ερευνώνται οι επαφές του αμερικανού προέδρου με Ρώσους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ