ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικές εκλογές: Δεν σχολιάζει η Μέρκελ – Αποδοκιμασία στη Μέι λέει ο Γκάμπριελ

Βρετανικές εκλογές: Δεν σχολιάζει η Μέρκελ – Αποδοκιμασία στη Μέι λέει ο Γκάμπριελ
REUTERS/ STEFAN WERMUTH

Αρνήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών η εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καθώς είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση σχηματισμού κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτιμά πως οι εκλογές κατέληξαν σε αποδοκιμασία για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Η γερμανική κυβέρνηση φυσικά και παρακολούθησε τις εκλογές πολύ στενά, όπως συμβαίνει πάντα με τόσο στενούς και σημαντικούς εταίρους, αλλά από ευγένεια και σεβασμό δεν θα σχολιάσω το αποτέλεσμα τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης», ανέφερε η Ούρλικε Ντέμερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και υπάρχουν οδηγίες και χρονοδιάγραμμα γι' αυτές», είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό... Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε οι διαπραγματεύσεις να μπορέσουν να ξεκινήσουν γρήγορα γιατί η περίοδος των δύο ετών ήδη έχει ξεκινήσει και μπορεί να παραταθεί μόνο ομόφωνα».

Γκάμπριελ: Οι εκλογές ήταν αποδοκιμασία για την Μέι

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την πλευρά του εκτίμησε πως οι εκλογές στη Βρετανία κατέληξαν σε μια αποδοκιμασία για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τη θέση της υπέρ ενός «σκληρού» Brexit.

«Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε καταστήσει αυτές τις εκλογές σχεδόν μια ψήφο υπέρ του Brexit"» δήλωσε ο Γκάμπριελ, «βρίσκω πως το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι ”διεξαγάγετε δίκαιες διαπραγματεύσεις και σκεφτείτε αν είναι πραγματικά καλό για τη Βρετανία να εξέλθει με αυτό τον τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι θα υπάρξει γρήγορη κατάληξη στην οικοδόμηση μιας κυβέρνησης με την οποία να μπορούμε να διαπραγματευθούμε σοβαρά», κατέληξε ο Γκάμπριελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ