ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ καλούν σε «χαλάρωση» των κυρώσεων κατά του Κατάρ

Οι ΗΠΑ καλούν σε «χαλάρωση» των κυρώσεων κατά του Κατάρ
REUTERS/Jason Reed

Για την διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή με τον διπλωματικό αποκλεισμό του Κατάρ, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος απεύθυνε έκκληση στη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου να «χαλαρώσουν» οι κυρώσεις κατά της Ντόχα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, η κρίση στο Κατάρ προκαλεί απρόσμενες επιπτώσεις στον ανθρωπιστικό τομέα και επηρεάζει αρνητικά τον πόλεμο του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια σύντομη δήλωσή του σε δημοσιογράφους:

Προσμένουμε ότι αυτές οι χώρες θα λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και θα καταβάλουν προσπάθειες με καλή πίστη ώστε να επιλύσουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους.

«Το Κατάρ κατέγραψε πρόοδο προκειμένου να περιορίσει την οικονομική στήριξη και να προχωρήσει στην απέλαση των τρομοκρατών από την χώρα, όμως πρέπει να κάνει περισσότερα και πρέπει να ενεργήσει ταχύτερα», επισήμανε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Ζητάμε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή», τόνισε ο Τίλερσον, σύμφωνα με τo RT ζητώντας από την πλευρά των ΗΠΑ «έναν ήρεμο και προσεγμένο διάλογο με σαφείς προσδοκίες» για να επιλύσει την κρίση. Επίσης υποστήριξε την πρόταση που έκανε ο Εμίρης του Κουβέιτ για να υπάρξει διαμεσολάβηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Σημειώνεται πως το Κουβέιτ είναι η μοναδική χώρα του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Ντόχα.

ΗΠΑ και Αίγυπτος για το Κατάρ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συζήτησαν την Παρασκευή σχετικά με την κρίση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών ο Τραμπ υπογράμμισε ότι θέλει να υπάρξει ενότητα στον Κόλπο, ωστόσο κατέστησε επίσης σαφές πως θεωρεί ότι είναι ανάγκη το Κατάρ να βελτιώσει τη συμπεριφορά του.

Αυτή ήταν η τέταρτη επαφή του Τραμπ με ηγέτες της περιοχής αφότου χώρες του Κόλπου διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ τη Δευτέρα, καθώς προσάπτουν στη Ντόχα ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία» και διατηρεί σχέσεις με το Ιράν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με τον εμίρη του Κατάρ

Εκτός από την έκκληση του υπουργού Εξωτερικών, ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από μια ημέρα με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, όπου προσέφερε τη βοήθειά του για την αποκλιμάκωση της έντασης, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια πιθανή συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος πρότεινε να βοηθήσει τα διάφορα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο εάν χρειάζεται», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τη συνδιάλεξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ