ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Έλληνας «εφευρέτης» της πίτσας «Χαβάη»

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Έλληνας «εφευρέτης» της πίτσας «Χαβάη»
Twitter/@UpperCrustPizza

Ο Έλληνας πίσω από την ιδέα της πίτσας «Χαβάη», που έχει δημιουργήσει ατελείωτους καυγάδες για το αν ο ανανάς ταιριάζει στο γευστικό αυτό φαγητό, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 και στα 20 του χρόνια διεύθυνε αλυσίδα εστιατορίων στο Οντάριο, μαζί με τα δύο αδέλφια του.

Τα εστιατόρια παρείχαν κλασικό αμερικάνικο φαγητό, όπως μπέργκερ και πατάτες τηγανιτές, αλλά και Κινέζικο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Πανόπουλος αποφάσισε να πουλά και πίτσες, βλέποντας πως γίνονταν όλο και πιο δημοφιλείς στη χώρα.

Το πείραμα που έγραψε ιστορία

Η πιο γνωστή του συνταγή ήταν αποτέλεσμα ενός απλού πειραματισμού. Μια μέρα ο κ. Πανόπουλος αποφάσισε να βάλει κομμένες φέτες ανανά στην πίτσα του για να δοκιμάσει την γεύση. «Απλά βάλαμε τον ανανά εκεί, για πλάκα, για να δούμε τι γεύση είχε», είπε σε συνέντευξή του στο BBC. «Ήμασταν νέοι και πειραματιζόμασταν πολύ».

Αυτός και τα αδέλφια του, όπως λέει ο Guardian, αγάπησαν τις διαφορετικές γεύσεις της πίτσας τους. «Στην αρχή την δοκιμάσαμε εμείς, μετά την δώσαμε σε μερικούς πελάτες. Και λίγους μήνες αργότερα, ξετρελαίνονταν και την βάλαμε στο μενού μας», είχε πει στην ίδια συνέντευξη.

Το όνομα «Χαβάη», προέκυψε από την μάρκα των ανανάδων που χρησιμοποιούσαν. Το φρούτο σίγουρα ήταν μοναδικό σε σχέση με τα υλικά που έβαζαν εκείνη την εποχή στην πίτσα.

Ισχυροί εχθροί αλλά και σύμμαχοι της πίτσας «Χαβάη»

Το ερώτημα για το αν ο ανανάς ταιριάζει ή όχι σε αυτό το φαγητό κρατά από τότε, αλλά τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Ισλανδίας το επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο λέγοντας πως είναι κάθετα αντίθετος στην ιδέα.

«Μου αρέσουν οι ανανάδες, απλά όχι στην πίτσα. Δεν έχω την ισχύ να απαγορεύσω στον κόσμο να βάζει ανανά στην πίτσα του. Χαίρομαι που δεν έχω αυτή την ικανότητα. Οι πρόεδροι δεν πρέπει να είναι παντοδύναμοι. Για την πίτσα προτείνω θαλασσινά», έγραψε στο facebook.

Αντίθετη άποψη έχει ο πρόεδρος του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, που στηρίζει την συνταγή που δημιουργήθηκε στην χώρα του.

«Έχω έναν ανανά. Έχω μια πίτσα. Και είμαι υπέρ αυτής της πεντανόστιμης δημιουργίας από το βορειοδυτικό Οντάριο».

Ο Πανόπουλος ερωτηθεί για τα σχόλια του Ισλανδού προέδρου είχε πει: «Είναι τρελό. Δεν καλλιεργεί πολλούς ανανάδες εκεί πάνω. Έχει πολλά ψάρια, άρα χρησιμοποιεί ψάρια».

Η οικογένειά του περιγράφει τον Σαμ Πανόπουλο ως «μια αξέχαστη προσωπικότητα. Ο Σαμ έχαιρε εκτίμησης για τις καλές συμβουλές του και την αμέριστη γενναιοδωρία του». «Πιστός και προστατευτικός, με έντονη αίσθηση του χιούμορ και ειλικρίνεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ