ΚΟΣΜΟΣ

Γκουαρντιόλα και χιλιάδες Καταλανοί υπέρ του δημοψηφίσματος της Ανεξαρτησίας

Γκουαρντιόλα και χιλιάδες Καταλανοί υπέρ του δημοψηφίσματος της Ανεξαρτησίας
Reuters

Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί με πρωταγωνιστή τον πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρκελώνης για να υπερασπιστούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής. 

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα οργανώσει την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρ’ ότι αυτό έχει απαγορευτεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Μπροστά από το Μέγαρο Μοντζουίκ, ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα Πεπ Γκουαρντιόλα –δεδηλωμένος υπέρμαχος της ανεξαρτησίας– διάβασε ένα μανιφέστο ενώπιον των συγκεντρωμένων και του ίδιου του Πουτζδεμόν. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διεμήνυσε ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα να προχωρήσει η διαδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. "Θα ψηφίσουμε, ακόμη και αν το ισπανικό κράτος δεν το θέλει. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος", είπε ο Γκουαρντιόλα στα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με μια έρευνα ενός κυβερνητικού, καταλανικού ινστιτούτου, πάνω από το 73% των Καταλανών επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα πρότυπα εκείνου που οργανώθηκε στη Σκωτία το 2014 με τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής κυβέρνησης. Η Μαδρίτη όμως απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η ίδια έρευνα δείχνει επίσης ότι με οριακή πλειοψηφία (48,5% έναντι 44,3%) οι Καταλανοί θα τάσσονταν κατά της ανεξαρτησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ