ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν κατά Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας για το προσφυγικό

Η Κομισιόν κατά Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας για το προσφυγικό
REUTERS/ HANI AMARA

Νομικές διαδικασίες εναντίον της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας κινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανακοίνωσε σήμερα, λόγω της κατηγορηματικής άρνησής τους να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση της διένεξης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταναστευτική κρίση καθώς το σχέδιο που είχε προταθεί το 2015 για τη μετεγκατάσταση προσφύγων παραμένει ανεφάρμοστο.

«Είναι θλιβερό ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τσεχία, η Ουγγαρία και Πολωνία, κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών τους προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη μέλη, δεν έχουν ακόμη αναλάβει την απαραίτητη δράση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Λαμβάνοντας υπόψη της «το υπόβαθρο αυτό» η Κομισιόν «αποφάσισε να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον αυτών των κρατών μελών», τα οποία κινδυνεύουν με σοβαρές οικονομικές ποινές εάν δεν συμμορφωθούν με αυτά που έχουν συμφωνηθεί για το προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες είχαν θέσει στη Βαρσοβία και στη Βουδαπέστη τον Ιούνιο ως χρονικό όριο ώστε να αρχίσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα. Ανάλογες προειδοποιήσεις είχαν κάνει και στην Πράγα.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε εξαπολύσει από την Παρασκευή απειλές για κυρώσεις κατά των τριών χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ