ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο 16 άνθρωποι το έχουν καταφέρει αυτό

Μόνο 16 άνθρωποι το έχουν καταφέρει αυτό
CNN/ Mostafa Salameh

To 2004 o Mostafa Salameh είδε ένα όνειρο που έμοιαζε ολοζώντανο. Είδε τον εαυτό του να προσεύχεται για την ειρήνη στην κορυφή ενός βουνού.

«Ξύπνησα ιδρωμένος. Είδα τον εαυτό μου στην κορυφή του κόσμου» λέει στο CNN.

Αρκετά χρόνια μετά, συγκεκριμένα το 2017, ο Salameh Mostafa έγινε ο πρώτος Άραβας που ολοκλήρωσε το μεγάλο τουρνουά εξερεύνησης που απαιτεί ανάβαση σε επτά κορυφές, συμπεριλαμβανομένης και της κορυφής του Έβερεστ. Μόνο 15 άνθρωποι στο κόσμο -16 με τον Salameh- έχουν επιτύχει αυτό το Grand Slam.

170607174652 mostafa salameh 3 super 169

Πριν από αυτό ο Salameh δεν είχε καμιά εμπειρία σε τέτοιου είδους εξορμήσεις, είχε ελάχιστα χρήματα, και δεν μπορούσε καν να εντοπίσει το Έβερεστ στον χάρτη!

Η συναρπαστική ζωή του έγινε βιβλίο το οποίο εκδόθηκε με την υποστήριξη του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και του Βρετανού εξερευνητή Ranulph Fiennes.

Ο Mostafa Salameh υποστηρίζει ότι ο καθένας μας έχει το Έβερεστ μέσα του. «Το βιβλίο αυτό αποδεικνύει ότι όλοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας αν έχουμε το σθένος να προσπαθήσουμε», λέει ο Fiennes.

170607174410 mostafa salameh 2 super 169

Όνειρα ενός πρόσφυγα

Το πρώτο από τα 10 παιδιά της οικογένειάς του, ο Salameh γεννήθηκε από Παλαιστίνιους γονείς στο Κουβέιτ, όπου μεγάλωσε μαζί με Παλαιστίνιους και Σύρους πρόσφυγες.

«Ζούσαμε σε ένα στρατόπεδο προσφύγων σε τρία μικρά δωματιάκια – το ένα είχε εννιά μικρά κρεβάτια και συνδεόταν με την κουζίνα. Οι γονείς μας κοιμόντουσαν στο διπλανό».

Στα 18 του ο Salameh μετεγκαταστάθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας όπου ακολούθησε και η οικογένειά του μερικά χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Άρχισε να εργάζεται ως σερβιτόρος. Η ζωή του ήταν σαν εκείνη των χιλιάδων προσφύγων της Μέσης Ανατολής μέχρι που ο αδερφός του πρέσβη της Ιορδανίας στην Αγγλία ήρθε στο εστιατόριο που δούλευε.

Του είπε ότι ο πρέσβης ψάχνει για υπεύθυνο σίτισης στο σπίτι του στο Λονδίνο.

«Όπως του σέρβιρα μου είπε: Θέλεις να έρθεις στο Λονδίνο;» λέει ο Salameh στο CNN.

Αυτό έγινε το 1992. Πέρασε έναν χρόνο δίπλα στον πρέσβη. Στη συνέχεια έφυγε από εκεί αλλά συνέχισε να μένει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην αρχή δεν είχε άδεια παραμονής. Έβγαζε μεροκάματο δουλεύοντας σε διάφορες κουζίνες και αφιέρωνε χρόνο για να βελτιώσει τα αγγλικά του.

170607175525 mostafa salameh 6 super 169

Το 1998 μετακόμισε στη Σκωτία. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret ενώ παράλληλα έγινε υπεύθυνος σε ένα 5αστερο ξενοδοχείο.

Όσο ζούσε στη Σκοτία «αποσυνδέθηκε» από το Ισλάμ και «αγκάλιασε» τα ...ποτά και το κλαμπινγκ.

Και έπειτα, το 2004 είδε το όνειρο με το βουνό...

Η περιπέτεια αρχίζει

Αμέσως μετά σταμάτησε πάρτι, ποτά και τσιγάρα και ξεκίνησε την προπόνηση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να βρει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την περιπέτειά του.

«Πήγα στην Ιορδανία για δύο εβδομάδες και προσπάθησα να βρω χρηματοδότη αλλά όλοι νόμιζαν ότι είμαι τρελός. Δεν είχαν καμιά σχέση οι άνθρωποι εκεί με τέτοιες δραστηριότητες. Άσε δε που πίστευαν ότι αυτές ήταν συνήθειες των Δυτικών».

170607180042 mostafa salameh 8 exlarge 169

Τελικώς, όμως, η Ιορδανία ήταν εκείνη που τον στήριξε αλλά δια της... τεθλασμένης. Από ένα άρθρο σε μία σκωτσέζικη εφημερίδα για το όνειρό του, το έμαθε ο Βασιλιάς και το γραφείο του τον κάλεσε ξανά στο Αμάν.

Του είπαν ότι θα του χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευσή του σε Νεπάλ, Θιβέτ και Αμερική. Κι αν ανέβαινε με επιτυχία στο όρος Ντενάλι, τότε θα του παρείχαν οικονομική βοήθεια για να κατακτήσει και το Έβερεστ.

«Μου είπαν πως αν δεν κατάφερνα να ανέβω στην ψηλότερη κορυφή της Αμερικής, τότε μάλλον θα έπρεπε να εγκαταλείψω το όνειρό μου γιατί μάλλον δεν είναι για μένα» λέει ο Salameh.

«Το budget ήταν μεγάλο. $200.000 με $250.000 για διάστημα ενός έτους (2004 - 2005)».

Ξόδεψε τα χρήματα για προπόνηση, εξοπλισμό, διαμονή και διατροφή.

170607180252 mostafa salameh 9 super 169

«Ο βασιλιάς ήταν ο πρώτος που πίστεψε σε μένα. Κι επειδή εκείνος με πίστεψε, με πίστεψαν και Ιορδανοί επιχειρηματίες».

Την προσπάθειά του στήριξαν εταιρίες τηλεπικοινωνίας, τράπεζες και φαρμακευτικές.

Ντενάλι, Όρος Βίνσεν και μετά Έβερεστ

Τον Μάρτιο του 2005 βρέθηκε στο Νεπάλ, στο βουνό - στόχο, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μόλις 6000 πόδια από την κορυφή εξαιτίας έλκος στομάχου.

«Θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά ήθελα να επιστρέψω ζωντανός. Ήθελα και τα 10 δάχτυλα των χεριών μου και των ποδιών μου και να μπορώ να πω την ιστορία μου. Δεν ήθελα να είμαι ένας από αυτούς που πέθαναν στο Έβερεστ»

Δύο χρόνια αργότερα προσπάθησε και πάλι, ανεπιτυχώς, όμως, λόγω λοίμωξης.

Τελικά, το 2008, μετά από 72 μέρες, ο Salameh κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ. Το κατόρθωμά του συνέπεσε με την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ιορδανίας.

Εν μία νυκτί έγινε εθνικός ήρωας στην Ιορδανία. Του απονεμήθηκε το μετάλλιο ανεξαρτησίας και ο Βασιλιάς τον έχρισε Ιππότη.

Στην προσπάθειά του να κατακτήσει το Έβερεστ, κατέκτησε κι άλλες κορυφές: Ελμπρούς στον Καύκασο, Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, Ακονκάγκουα στην Αργεντινή, την Πυραμίδα Κάρστενς -την υψηλότερη κορυφή του όρους Κάρστενς στην οροσειρά Σουντίρμαν των κεντροδυτικών υψιπέδων της Επαρχίας Παπούα, στην Ινδονησία.

Μία πρόκληση του είχε απομείνει: trek σε Βόρειο και Νότιο Πόλο.

56 εξαντλητικές ημέρες

"Το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει είναι σίγουρα ο Νότιος Πόλος. Πιο δύσκολο εγχείρημα από το Everest", λέει ο Salameh.

«Μείναμε εκεί 56 ημέρες. Πρέπει να κάνεις όλα μόνος σου σε αντίθεση με το Everest όπου έχεις πολλούς να σε συνδράμουν».

Επίσης χρειάζονται κι άλλες δεξιότητες, όπως π.χ. να ξέρεις σκι...

«Πάγωσα. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μένα, έναν άνθρωπο της ερήμου».

Έφτασε στον Βόρειο Πόλο τον Απρίλιο του 2014 και στον Νότιο Πόλο τον Ιανουάριο του 2016. Έτσι έγινε ο 16ος εξερευνητής στον κόσμο που έχει επιτύχει το Grand Slam.

Μήνυμα ανεκτικότητας και ειρήνης

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του ο Salameh ήρθε πιο κοντά στον Θεό. Όλο το εγχείρημα ήταν γι’ αυτό μια προσπάθεια να εμπνεύσει όσο περισσότερους μουσουλμάνους γίνεται.

«Το θέμα δεν ήταν να φτάσω πρώτος. Ήταν να φτάσω... και να μεταφέρω ένα μήνυμα»

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του ο Salameh έδωσε πολλές διαλέξεις.

170607193206 mostafa salamah inspirational talks exlarge 169

«Ο βασικός λόγος που αποφάσισα να κάνω κάτι τέτοιο ήταν να εμπνεύσω τη νέα γενιά στη Μέση Ανατολή. Να τους κάνω να δουν τον κόσμο με άλλα μάτια. Γιατί συμβαίνουν πολλά σήμερα στη Μέση Ανατολή που αποπροσανατολίζουν τους νέους.

Όπως λέει το μήνυμα της ανεκτικότητας και της ειρήνης πρέπει να περάσει στους μουσουλμάνους της Βρετανίας και της Ευρώπης.

«Χρειάζονται πρότυπο» λέει. «Το μήνυμά μου είναι ότι μπορούν να πετύχουν ό,τι ποθούν και πως όλες αυτές οι ανοησίες που ακούν από τον ISIS δεν έχουν σχέση με αυτά που πιστεύουμε»

Έχει χρησιμοποιήσει τις αποστολές του για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως κέντρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, στήριξη σε Σύρους πρόσφυγες προγράμματα του ΟΗΕ για τα σχολεία της Γάζας.

Το 2016 έγραψε το βιβλίο: «Όνειρα ενός πρόσφυγα: Από τη Μέση Ανατολή στο Έβερεστ».

Ακόμη μία πρωτιά

Ο Salameh συνεχίζει απτόητος.

Τον προηγούμενο μήνα διέσχισε με σκι τη Γροιλανδία -από το Βορρά μέχρι το Νότο.

«Ήταν δύσκολο», λέει «Το είχα υποτιμήσει».

170607182113 mostafa salameh 10 super 169

«Ένας από εμάς έπρεπε να μένει πάντα ξύπνιος για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας φάνε οι πολικές αρκούδες. Έπρεπε να σκαρφαλώσουμε βουνά για να αποφύγουμε τους καταρράκτες και η θερμοκρασία δεν ήταν σύμμαχός μας»

Παρά τις προκλήσεις όμως, ο Salameh μαγεύτηκε από την ομορφιά της περιοχής. «Ήταν ένα από τα πιο όμορφα πράματα που έχω δει»
Και μετά τι;

Προσώρας, ο Salameh ζει στο σπίτι του στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με τη βρετανίδα σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, δύο, πέντε και επτά χρονών.

Στη συνέχεια, σχεδιάζει να επιστρέψει στο Έβερεστ για να ηγηθεί μιας νέας αποστολής, τα μέλη της οποίας θα είναι αποκλειστικά γυναίκες από την Ιορδανία.

170607194643 mostafa salameh south pole super 169

Ο Salameh λέει ότι τις επέλεξε με μεγάλη προσοχή ώστε να υπάρχει ευρεία εκπροσώπηση της κοινωνίας.

«Θέλω οι άνθρωποι να δουν στην τηλεόραση τι κάνουν αυτές οι γυναίκες και να πουν: Αυτό μπορώ να το κάνω κι εγώ».

"Θέλω να φέρω αλλαγή στη Μέση Ανατολή, θέλω να φέρω αλλαγή στη Βρετανία. Θέλω να κάνω τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα».

πηγή φωτογραφιών: CNN/ Mostafa Salameh

How a vivid dream led the first Jordanian to Explorers Grand Slam

By Bianca Britton, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ