ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Η ακτοφυλακή αναχαίτισε πάνω από 900 μετανάστες

Λιβύη: Η ακτοφυλακή αναχαίτισε πάνω από 900 μετανάστες
REUTERS/ ISMAIL ZITOUNY

Η ακτοφυλακή της Λιβύης αναχαίτισε 906 μετανάστες στα ανοικτά της πόλης Σαμπράτα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί σε πολλές ξύλινες και λαστιχένιες βάρκες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, Αγιούμπ Κάσεμ. «Μία από τις λαστιχένιες βάρκες ήταν διάτρητη και είχε αρχίσει να βουλιάζει, ενώ η μηχανή μιας από τις ξύλινες βάρκες έλειπε», πρόσθεσε.

Οι μετανάστες προέρχονταν από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και αραβικές χώρες, και ανάμεσά τους βρίσκονταν 98 γυναίκες και 25 παιδιά, σύμφωνα με τον Κάσεμ.

Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει χαοτική εδώ και χρόνια και η χώρα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κόμβους των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης. Πάνω από 65.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας διαπλέοντας τη λεγόμενη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου από τις ακτές της Λιβύης μέχρι στιγμής φέτος.

Οι διακινητές φορτώνουν μαζικά τους μετανάστες σε κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη, υπολογίζοντας στο ότι θα τους διασώσουν ευρωπαϊκά πλοία μόλις φθάσουν στα διεθνή ύδατα.

Όμως πολλά από αυτά τα επικίνδυνα πλεούμενα βουλιάζουν ή πλέουν ακυβέρνητα όταν οι διακινητές αφαιρούν τις μηχανές τους για να τις ξαναχρησιμοποιήσουν, ενώ άλλα αναγκάζονται να γυρίσουν στις ακτές της Λιβύης από την ακτοφυλακή της χώρας αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ