Brexit: Αποδυναμωμένη η κυβέρνηση ρίχνεται στις διαπραγματεύσεις
Πηγή: REUTERS/Yves Herman

Έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ξεκινούν στις Βρυξέλλες και μία δύσκολη συγκυρία για τη Τερέζα Μέι, αποδυναμωμένη από την έκβαση του εκλογικού της στοιχήματος και τις επικρίσεις για την ανταπόκρισή της στην τραγωδία της πυρκαγιάς του πύργου Grenfell.

Ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θα συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες για την εκκίνηση των συνομιλιών με στόχο το ξήλωμα ενός 44ετούς γάμου.

Οι Βρετανοί ψήφισαν στις 23 Ιουνίου 2016 υπέρ την εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση (52%), προκαλώντας την έκπληξη των εταίρων τους και έναν πολιτικό σεισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μετασεισμικές δονήσεις του οποίου δεν έχουν έκτοτε σταματήσει.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι η ίδια είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια. Ή το θύμα.

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών ορίσθηκε τον Ιούλιο 2016 για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον και βρέθηκε στο τιμόνι μίας βαθιά διχασμένης χώρας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με επιλογές το εύρος και η πολυπλοκότητα των οποία προκαλούν ίλιγγο.

2017 06 12T144554Z 1245160236 RC1CA0B83960 RTRMADP 3 BRITAIN ECONOMY

(Πηγή: REUTERS/Toby Melville /File Photo)

Πρωθυπουργός με αναστολή

Η δημοτικότητα της Τερέζα Μέι ήταν ακόμη υψηλή τον Απρίλιο. Όμως μέσα σε λίγες εβδομάδες κατόρθωσε να χάσει σχεδόν το σύνολο του πολιτικού της κεφαλαίου. Σε σημείο που το πολιτικό της στρατόπεδο αναρωτιέται αν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου με την ΕΕ, ενώ οι συντάκτες των κύριων άρθρων του βρετανικού Τύπου δεν αναρωτιούνται πλέον εάν θα αποχωρήσει, αλλά πότε θα αποχωρήσει.

Πρώτα από όλα, οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, ένα στοίχημα που έβαλε και έχασε η Τερέζα Μέι μαζί με την απόλυτη πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος στην Βουλή των Κοινοτήτων, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία για την οποία η Daily Mirror αναρωτιέται μήπως ήταν η χειρότερη στην Ιστορία.

Στη συνέχεια, η αντίδρασή της στην πυρκαγιά στο Grenfell Tower. Καθώς η χώρα βρίσκεται υπό το κράτος του σοκ, η πρωθυπουργός επιλέγει να επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας, αλλά να μην συναντήσει τους κατοίκους. Θα το κάνει την επομένη, αλλά θα είναι πολύ αργά: κατηγορείται ότι δεν βρέθηκε, για μία ακόμη φορά, στο ύψος των περιστάσεων.

2017 06 18T162343Z 1168496698 RC1BFAFFB500 RTRMADP 3 BRITAIN FIRE

(Πηγή: REUTERS/Neil Hall)

Για τους Times, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Οσο πιο γρήγορα φύγει η Τερέζα, τόσο το καλύτερο».

Κατά συνέπεια, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις της πρόσφατης ιστορίας του με μία αποδυναμωμένη κυβέρνηση, που δεν έχει καν την βεβαιότητα ότι θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου την Τετάρτη.

Και σε αυτό προστίθενται οι αυξανόμενες ανησυχίες σε οικονομικό επίπεδο, με την μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, που συνήθως είναι η ατμομηχανή της βρετανικής οικονομίας εξαιτίας του πληθωρισμού που συνδέεται με την πτώση της λίρας.

 

Τι είδους Brexit;

Ολοι αυτοί οι παράγοντες ώθησαν ορισμένα στελέχη των Τόρις, αλλά και του Εργατικού Κόμματος να καλέσουν την Τερέζα Μέι να εγκαταλείψει το σχέδιο για σκληρό Brexit, που αντιστοιχεί στην έξοδο της χώρας από την ενιαία αγορά και την ανάκτηση του ελέγχου των βρετανικών συνόρων.

Οπαδός μίας «ρεαλιστικής προσέγγισης», ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ τάχθηκε σήμερα υπέρ μίας εξόδου χωρίς συγκρούσεις, η οποία θα μπορεί, μέσω μεταβατικών δομών, να προστατεύσει την απασχόληση και την ανάπτυξη.

2017 06 18T121158Z 73489220 RC1163A50E60 RTRMADP 3 BRITAIN ELECTION copy

(Πηγή: REUTERS/Neil Hall/File Photo)

Αλλά τόνισε επίσης ότι η εφαρμογή του Brexit σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση.

Προς το παρόν, «τίποτε δεν έχει αλλάξει», επέμεινε από την πλευρά του ο υπουργός του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Μισέλ Μπαρνιέ διαθέτει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, το οποίο έγινε γνωστό από τον Μάιο με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρώτο στάδιο των συνομιλιών θα είναι αφιερωμένο στην επιδίωξη συμφωνίας για τα τρία θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για τους 27: το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το θέμα των ιρλανδικών συνόρων και ο λογαριασμός, δηλαδή η αποπληρωμή από το Λονδίνο όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ΕΕ.

BARNIER

(Πηγή: REUTERS/Eric Vidal)

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του Μαρτίου 2019, δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Αλλά πριν κλείσει την πόρτα της ΕΕ, το 53% των Βρετανών θα ήθελαν να εξετάσουν την δυνατότητα να ψηφίσουν εγκρίνοντας ή μη την έκβαση της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση Survation/Mail on Sunday.

 

Video: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το Brexit

 

Διαβάστε επίσης