Διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα του 62% του πληθυσμού των ΗΠΑ

Σε λάθος της εταιρίας μάρκετινγκ που συνεργαζόταν με την Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή αποδίδεται η διαρροή προσωπικών δεδομένων 200 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών. 

Διαβάστε επίσης

Τα δεδομένα, συνολικού όγκου 1.1 Terabytes, περιλαμβάνουν ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνων και πολιτικές απόψεις περίπου του 62% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα σε έναν δημόσιο διακομιστή cloud της Amazon.

Το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα εφόσον γνώριζε τον αντίστοιχο σύνδεσμο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι πληροφορίες ήταν αποθηκευμένες σε υπολογιστικά φύλλα, τα οποία είχαν μεταφορτωθεί σε έναν διακομιστή που ανήκει στην εταιρεία Deep Root Analytics. Η τελευταία φορά που είχε ενημερωθεί η βάση ήταν τον Ιανουάριο, μετά την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα που τα δεδομένα αυτά ήταν εκτεθειμένα.

«Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για αυτή την κατάσταση που προέκυψε», δήλωσε στην ιστοσελίδα τεχνολογίας Gizmodo ο 'Αλεξ Λόντρι, ιδρυτής της εταιρείας. «Βάσει των πληροφοριών που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, δεν πιστεύουμε ότι τα συστήματά μας έχουν παραβιαστεί», πρόσθεσε. «Μόλις καταλάβαμε τι είχε συμβεί, πραγματοποιήσαμε ενημερώσεις στις ρυθμίσεις πρόσβασης και θέσαμε πρωτόκολλα σε ισχύ προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω πρόσβαση στα δεδομένα».

Εκτός από τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών, τα δεδομένα περιείχαν επίσης πληροφορίες σχετικά με θρησκευτικές πεποιθήσεις, εθνότητες και πολιτικούς προσανατολισμούς, αλλά και στοιχεία για θέματα που αφορούσαν σε αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως ο έλεγχος των όπλων, το δικαίωμα στην άμβλωση και η έρευνα των βλαστοκυττάρων.

 

 

Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο instagram!

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, τα ονόματα και οι κατάλογοι των αρχείων υποδεικνύουν ότι τα δεδομένα προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν από πολιτικές οργανώσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα προφίλ για όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους.

Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως τα πολιτικά κόμματα συγκεντρώνουν συστηματικά στοιχεία για τους ψηφοφόρους, αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση στην ιστορία των ΗΠΑ και οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την τεράστια κλίμακα των δεδομένων που είχαν συγκεντρωθεί.

«Οι πιθανότητες αυτού του είδους τα δεδομένα να γίνουν διαθέσιμα δημόσια αλλά και στο σκοτεινό Διαδίκτυο είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε στο BBC ο Πολ Φλέτσερ, ειδικός σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας.


Διαβάστε επίσης

Dorothea Puente: Η πιο σατανική serial killer στην ιστορία των ΗΠΑ

Διάσκεψη ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό: Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να καταστρέψει το νέο σύστημα πυραύλων της

Αρκτικό ψύχος στις ΗΠΑ: Νεκρή 12χρονη που καταπλακώθηκε από χιόνια

Πέθανε ο θρυλικός κατάσκοπος της CIA Τόνι Μέντες