ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολές του Αϊνστάιν για το Θεό και τη φυσική δημοπρατήθηκαν για $210.000

Επιστολές του Αϊνστάιν για το Θεό και τη φυσική δημοπρατήθηκαν για $210.000
Reuters/File

Επιστολές του Άλμπερτ Αϊνστάιν στις οποίες παρουσιάζει στους συναδέλφους του τις σκέψεις του για τη φυσική, τον Θεό και το Ισραήλ, τη δεκαετία του 1950 δημοπρατήθηκαν το βράδυ της Τρίτης (20/6) στην Ιερουσαλήμ έναντι 210.000 δολαρίων (σχεδόν 189.000 ευρώ).

Οι οκτώ επιστολές γραμμένες στα αγγλικά μεταξύ 1951 και 1954 -με τις περισσότερες να απευθύνονται στον σπουδαίο φυσικό Ντέιβιντ Μπομ- φέρουν την υπογραφή του Αϊνστάιν και ορισμένες περιλαμβάνουν χειρόγραφες σημειώσεις. Στην επιστολή που άγγιξε την υψηλότερη τιμή, δηλαδή 84.000 δολάρια (75.500 ευρώ), ο Αϊνστάιν υπογραμμίζει ότι «αν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, το κύριο μέλημά του δεν ήταν σίγουρα να μας τον κάνει εύκολα κατανοητό».

Σε άλλη επιστολή που πωλήθηκε 50.400 δολάρια (45.300 ευρώ), συζητά για τη διασύνδεση από τον Μπομ της θεωρίας της κβαντικής με εκείνη της σχετικότητας. «Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι σε θέση να μαντέψω πώς μια τέτοια ένωση θα μπορούσε να επιτευχθεί», γράφει ο Αϊνστάιν. Η δακτυλογραφημένη επιστολή περιλαμβάνει και μια χειρόγραφη εξίσωση.

Ο Ντέιβιντ Μπομ είχε εργαστεί με τον Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Επί Μακάρθι αναγκάστηκε να φύγει για τη Βραζιλία καθώς απώλεσε τη θέση του. Ο οίκος δημοπρασιών Winners ανακοίνωσε ότι οι επιστολές προέρχονταν από την κληρονομιά που άφησε μετά θάνατον η χήρα του Μπομ. Σε μία εξ αυτών αναφέρονται προβληματισμοί περί μετανάστευσης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης του Μπομ στο νεοσυσταθέν, τότε, κράτος του Ισραήλ.

Ο Αϊνστάιν, ο οποίος είχε αρνηθεί πρόταση να γίνει πρόεδρος του νέου κράτους, πίστευε ότι δεν ήταν η στιγμή για μια τέτοια απόφαση. "Το Ισραήλ είναι από πνευματικής άποψης ζωντανό και ενδιαφέρον, ωστόσο έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και το να πας για να φύγεις με την πρώτη ευκαιρία θα ήταν λυπηρό", γράφει.

Ο Μπομ τελικά κατέλαβε το 1955 έδρα επισκέπτη καθηγητή στο φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion στη Χάιφα του βορείου Ισραήλ.

Ο Αϊνστάιν διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και πρόεδρος της Ακαδημαϊκής του Επιτροπής. Πέθανε το 1955 αφήνοντας τα αρχεία του στο πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ