ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για τον Μακρόν και το «μπλόκο» στην Τερέζα Μέι

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για τον Μακρόν και το «μπλόκο» στην Τερέζα Μέι
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Οι 28 αρχηγοί κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Το κλίμα που επικρατεί ύστερα από τις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη είναι άκρως αισιόδοξο λόγω της αποδυνάμωσης της λαϊκιστικής ακροδεξιάς.

«Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα συνεδριάσουμε είναι διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων μηνών, οπότε οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονταν σε άνοδο. Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ήπειρο φαίνεται ότι δείχνουν πως σιγά- σιγά γυρίζουμε σελίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρόσκλησή του στους «28», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαστε μάρτυρες της επιστροφής της ΕΕ ως λύσης και όχι ως προβλήματος», υπογραμμίζει ο Τουσκ, συμπληρώνοντας, ωστόσο πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Η συνεδρίαση της Πέμπτης θα είναι η πρώτη για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η τελευταία πριν από το καλοκαίρι. Πραγματοποιείται με φόντο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit αυτήν την εβδομάδα αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι αναμένεται κατά τη διάρκεια του δείπνου να τοποθετηθεί σχετικά με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η Τ. Μέι ενδέχεται να παρουσιάσει και τη διαπραγματευτική θέση της σε ό,τι αφορά την πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις δύο πλευρές της Μάγχης.

Νωρίτερα, ως πρώτο θέμα της Συνόδου θα συζητηθεί το ζήτημα της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, δηλαδή αφενός οι τρόποι ενίσχυσης των εθνικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και αποφάσεις για την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου στο επίκεντρο θα βρεθούν η οικονομία (παρουσία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι), με αιχμή το διεθνές εμπόριο και το μεταναστευτικό. Στο πρώτο ζήτημα, η ΕΕ αναμένεται να δηλώσει και πάλι την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο και την εναντίωσή της στον προστατευτισμό, αλλά και την πρόθεσή της να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αξιωματούχος της ΕΕ παραδεχόταν πως απόσταση χωρίζει τα κράτη-μέλη κυρίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, ωστόσο, θα γίνουν προσπάθειες να εστιάσουν τα φετινά συμπεράσματα στα σημεία σύγκλισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ