ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Τα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Βρυξέλλες: Τα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
REUTERS

Ξεκινά την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με φόντο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά για να παραστεί στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Βασικά θέματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής πριν από το καλοκαίρι αποτελούν η ασφάλεια, εσωτερική και εξωτερική, δηλαδή αφενός οι τρόποι ενίσχυσης των εθνικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και αποφάσεις για την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην προσκλητήρια επιστολή του για τη Σύνοδο αναφέρει πως έως τώρα τα κράτη-μέλη έχουν κάνει πρόοδο στην αντιμετώπιση τζιχαντιστών που επιστρέφουν στην Ευρώπη, αλλά πλέον χρειάζεται πρόοδος στην καταπολέμηση της online τζιχαντιστικής προπαγάνδας.

Σχετικά με το Brexit, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να ενημερώσει τους 27 για τη διαπραγματευτική θέση της σε ό,τι αφορά την πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μόλις η Μέι ολοκληρώσει την ενημέρωσή της, θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και οι «27» θα ανταλλάξουν απόψεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της μεταφοράς σε άλλες χώρες των ευρωπαϊκών οργανισμών που έχουν έδρα την Αγγλία και να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής των χωρών αυτών.

Σχετικά με το κλίμα, οι «28» αναμένεται να συμπεριλάβουν στα συμπεράσματα μια σαφή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με άλλους εταίρους, όπως είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου στο επίκεντρο θα βρεθούν η οικονομία (παρουσία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι), με αιχμή το διεθνές εμπόριο και το μεταναστευτικό.

Στο πρώτο ζήτημα, η ΕΕ αναμένεται να δηλώσει και πάλι την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο και την εναντίωσή της στον προστατευτισμό, αλλά και την πρόθεσή της να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

«Προκειμένου να προστατεύουμε την ατζέντα ελεύθερου εμπορίου στο εγχώριο μέτωπο, πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη εναντίον αυτών που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ανοιχτή μας πολιτική», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τουσκ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αξιωματούχος της ΕΕ παραδεχόταν πως απόσταση χωρίζει τα κράτη-μέλη κυρίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, ωστόσο, θα γίνουν προσπάθειες να εστιάσουν τα φετινά συμπεράσματα στα σημεία σύγκλισης.

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Η αξιολόγηση του προσχεδίου του εγγράφου Άιντε, που δόθηκε την Τετάρτη στα ενδιαφερόμενα μέρη, και ο συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας ενόψει της διάσκεψης για το Κυπριακό, που ξεκινά στις 28 Ιουνίου στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, με καταγεγραμμένες τις θέσεις των πλευρών όσον αφορά τα διάφορα επίπεδα ασφάλειας, την συνταγματική, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και την εφαρμογή της λύσης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, στο έγγραφο των εννέα σελίδων, επισυνάπτεται, ως παράρτημα, το έγγραφο που είχαν ετοιμάσει τεχνοκράτες στις αρχές του χρόνου στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει, επίσης, συναντήσεις με την Τερέζα Μέι και την 'Ανγκελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ