ΚΟΣΜΟΣ

Στο «έλεος» του κύματος καύσωνα Ιταλία - Γαλλία (pics)

Στο «έλεος» του κύματος καύσωνα Ιταλία - Γαλλία (pics)
REUTERS/Regis Duvignau

Πέραν των υψηλών θερμοκρασιών η Ιταλία έρχεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, αυτό της λειψυδρίας λόγω του καύσωνα αλλά και των περιορισμένων βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα.

Πιο αναλυτικά, αντιμέτωπο με τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι το νησί της Σαρδηνίας, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η γεωργική ένωση της χώρας, Coldiretti τονίζει ότι κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές συνέπειες η παραγωγή λαχανικών και η κτηνοτροφία ενώ, παράλληλα, δεν υπάρχει ούτε αναγκαίο νερό για να μπορέσει να εξασφαλισθεί μια ικανοποιητική παραγωγή σταφυλιού.

Η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, του Πάδου, έχει μειωθεί, τις ημέρες αυτές, κατά 60% σε σχέση με τον μέσο όρο των περασμένων ετών.

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι πόλεις Πάρμα και Πιατζέντσα, στην βόρειο Ιταλία-γνωστοί τουριστικοί προορισμοί - όπου υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν σοβαρές ελλείψεις στο δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης. Και η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν την χρήση του νερού, μόνον για τις προσωπικές τους ανάγκες.

2017 06 20T142029Z 460663649 RC17C37C8F50 RTRMADP 3 FRANCE WEATHER

(Κύμα καύσωνα χτυπά την Ευρώπη/REUTERS/Stephane Mahe)

Οι διάφορες περιφέρειες της χώρας, στο μεταξύ, προσπαθούν να εγκρίνουν μέτρα για την οικονομική στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων, με πιθανή βοήθεια και απο μέρους της κυβέρνησης της Ρώμης.Οι συναντήσεις με τις διάφορες ενώσεις και τα συνδικάτα πρόκειται να συνεχισθούν καθ΄ όλες τις επόμενες ημέρες.

Τέσσερις μαθητές στο νοσοκομείο με θερμοπληξία στη Γαλλία

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, τέσσερις μαθητές ηλικίας 7 έως 12 ετών που πήγαιναν σχολείο στο Σαρέντ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις υπηρεσίες διάσωσης.

2017 06 21T141212Z 1002131137 RC1F0DD4D2F0 RTRMADP 3 GLOBAL HEATWAVE FRANCE

(Κύμα καύσωνα χτυπά την Ευρώπη/REUTERS/Stephane Mahe)

Η περιφερειακή υπηρεσία αντιμετώπισης πυρκαγιών και διάσωσης (SDIS) εκλήθη λίγο μετά τις 13.30 τοπική ώρα, καθώς οι μαθητές ένιωσαν αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος σε σχολείο στο Νερσάκ, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Ανγκουλέμ. Μόλις έφθασαν, τα στελέχη της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών ανέλαβαν την φροντίδα και άλλων παιδιών που παρουσίαζαν παρόμοια συμπτώματα, σε διαφορετικό βαθμό.

Τέσσερις μαθητές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Ανγκουλέμ με συμπτώματα θερμοπληξίας. Θα παραμείνουν υπό νοσηλεία για να τους παρασχεθούν υγρά, όμως η κατάστασή τους δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με την SDIS.

2017 06 22T151427Z 512447318 RC12C3CD0770 RTRMADP 3 GLOBAL HEATWAVE FRANCE

(REUTERS/Regis Duvignau)

Συνολικά, σε 21 μαθητές από διαφορετικές τάξεις παρασχέθηκε φροντίδα. Το σχολείο όπου ο υδράργυρος κυμαίνεται μεταξύ 30 και 34 βαθμών εντός των τάξεων, έκλεισε νωρίτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ