ΚΟΣΜΟΣ

«Εμφύλιος» στη Γερμανία για την Ελλάδα – Ομοβροντία κατά του Σόιμπλε

«Εμφύλιος» στη Γερμανία για την Ελλάδα – Ομοβροντία κατά του Σόιμπλε
REUTERS/Fabrizio Bensch

«Πρωταγωνίστρια» στη γερμανική Βουλή ήταν σήμερα η Ελλάδα καθώς η οικονομική πορεία της χώρας, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ο ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκαν στο επίκεντρο έπειτα από αίτημα των Πρασίνων.

Οι Γερμανοί βουλευτές αναφέρθηκαν στη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στο Eurogroup, τόνισαν την ανάγκη υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενώ δεν παρέλειψαν να υπογραμμίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα. Όμως, στο στόχαστρο βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς πολλοί του άσκησαν κριτική για τον ρόλο του στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

CDU: Είναι η σειρά μας να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί

Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Κάρστεν Κέρμπερ, τόνισε μιλώντας στην Μπούντεστακ ότι «τώρα είναι η σειρά μας να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και να δείξουμε ότι είμαστε ο αξιόπιστος εταίρος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η δέσμευση αφορά και την ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα, ακολουθώντας το δρόμο της Πορτογαλίας, πρέπει «επιτέλους να κάνει μία επιτυχημένη πορεία στο θέμα των μεταρρυθμίσεων».

«Η χώρα έπραξε τα καθήκοντα της και για αυτό το λόγο σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος απ' αυτή που είχε προβλεφθεί. Η δε εφαρμογή των προαπαιτούμενων επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,5 δισ. Ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ύψος βοήθειας του 3ου Πακέτου ο κ. Κέρμπερ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τελικά ολόκληρο το ποσό των 86 δισ. ευρώ. «Αυτό θα μειώσει το συνολικό χρέος της χώρας και θα συμβάλει στη βιωσιμότητά του», υποστήριξε ο κ. Κέρμπερ.

budens

(Πηγή: REUTERS)

Σοσιαλδημοκράτες: Εικονική η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Μιλώντας εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών ο εκπρόσωπός τους Κρίστιαν Πέτρι χαρακτήρισε «εικονική» τη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ζητούμενο είναι πως θα επιτευχθεί η αυτοχρηματοδότηση της Ελλάδας, δηλαδή το πως θα επιστρέψει η χώρα στις χρηματαγορές. Μετά τα μέτρα που οδήγησαν στην εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει τώρα οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», ανέφερε.

Από την πλευρά της, η συνάδελφός του, Ανγκέλικα Γκλέκνερ χαρακτήρισε την πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα ως «παγίδα για την ανάπτυξη».

Πράσινοι: Για ψηφοθηρικούς λόγους ο Σόιμπλε αγνοεί την εκτίμηση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους

Εκ μέρους του κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) ο Σβεν-Κρίστιαν Σίντλερ καταλόγισε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι για ψηφοθηρικούς λόγους αγνοεί την εκτίμηση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως δήλωσε, «η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τα συμφωνηθέντα» και για αυτό δικαιούται την ελάφρυνση η οποία είναι άλλωστε αναγκαία για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα αλλά και για την προσέλκυση επενδυτών. Η πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλει η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει βαθύνει την οικονομική κρίση και την φτώχεια στις χώρες του Νότου και θα πρέπει να τερματιστεί, επισήμανε ο κ. Σίντλερ.

11111

(Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/Φωτογραφία αρχείου)

Γερμανική αριστερά: Η Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στο γερμανικό λαό

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) επέκριναν την καγκελάριο που δεν μίλησε στη γερμανική βουλή όπως το έκανε στο παρελθόν πριν από κάθε σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την Αριστερά με αυτό τον τρόπο η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε τη συμμετοχή της στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλεξάντερ Ούλριχ της καταλόγισε επίσης ότι δεν λέει την αλήθεια στο γερμανικό λαό, δηλαδή ότι στην ουσία το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι η περικοπή του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία. Το πρόβλημα του χρέους το οποίο αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν λύνεται οικονομικά αλλά πολιτικά. Για αυτό το λόγο θα πρέπει σύμφωνα με την Αριστερά να τεθεί σε μια ειδική ευρωπαϊκή σύνοδο.

merkel

(Πηγή: REUTERS/Carlos Jasso)

«Ο Σόιμπλε φοβάται το ελληνικό χρέος όπως ο διάβολος το λιβάνι»

Επίθεση με.. το γάντι εξαπέλυσε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Γιοχάνες Καρς.

Ο ίδιος καταλογίζει στον Σόιμπλε ότι από το 2015 και μετά προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, λέγοντας χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle:

Εδώ και δύο χρόνια η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζεται από ασάφεια. Ενώ επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία, απορρίπτει συγχρόνως την εκτίμησή του για την αναγκαιότητα περικοπής του χρέους. Αποτέλεσμα αυτής της «αντίφασης» είναι ένας «σαθρός συμβιβασμός», αφού το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα χωρίς οικονομική συμμετοχή.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιοχάνες Καρς στη Deutsche Welle εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ