ΚΟΣΜΟΣ

Η συγκλονιστική ιστορία της Tanaka - Οι βιασμοί που σακάτεψαν την ψυχή της

Η συγκλονιστική ιστορία της Tanaka - Οι βιασμοί που σακάτεψαν την ψυχή της
CNNi/Unicef

Η Priyanka Chopra, μας ταξιδεύει στη Ζιμπάμπουε και μοιράζεται μαζί μας τη συγκλονιστική ιστορία της Tanaka, μίας κοπέλας που βίωσε τη σεξουαλική κακοποίηση από πολύ μικρή ηλικία και έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Όλα όσα έζησε σε μία χώρα δοκιμασμένη και περιθωριοποιημένη από τον υπόλοιπο κόσμο και περιγράφει στο CNNi, είναι γροθιά στο στομάχι.

Η Priyanka Chopra είναι ηθοποιός, τραγουδίστρια και παραγωγός ταινιών. Τον Δεκέμβριο του 2016 διορίστηκε ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF και το 2007 πρέσβειρα της UNICEF στην Ινδία.

Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο της στο CNNi

Για την Tanaka (δεν πρόκειται για το πραγματικό της όνομα – το άλλαξε για να προστατεύσει την ταυτότητά της), μία 21χρονη γυναίκα από τη Ζιμπάμπουε, η σεξουαλική βία ήταν ένα σύνηθες περιστατικό κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωή της. Οι άνθρωποι που κανονικά θα έπρεπε να εμπιστεύεται, όπως ο θείος της, ο ξάδερφός της, ακόμα και ένας πάστορας, την κακοποίησαν. Και ο πόνος και η απελπισία που ένιωθε την οδήγησε στο χείλος της αυτοκτονίας.

Γνώρισα την Tanaka, αυτόν τον μήνα στη Ζιμπάμπουε. Η χώρα ακόμα «παλεύει» με τις συνέπειες της ξηρασίας του προηγούμενου έτους, με τη φτώχεια και την αποδυναμωμένη οικονομία της. Την επισκέφθηκα ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF, όπως και άλλα παιδιά που κατάφεραν να επιβιώσουν παρότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής βίας.

Η σεξουαλική βία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά στη Ζιμπάμπουε οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της UNICEF, το 2011, μία στις τρεις γυναίκες στη Ζιμπάμπουε, ηλικίας 18 έως 24 ετών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν ακόμα συμπληρώσει τα 18. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και έχει συσταθεί μία ειδική επιτροπή για την αντιμετώπισή του.

Τα στοιχεία καταγράφουν ότι η σεξουαλική βία μπορεί να έχει καταστροφικές και μακροχρόνιες ψυχολογικές, σωματικές και κοινωνικές συνέπειες για τα παιδιά. Ο κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, η ψυχολογική καταπόνηση, οι δυσκολίες στο σχολείο και φυσικά ο ιός HIV, είναι μερικές από τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν σε μία τόσο τρυφερή ηλικία.

Στην Χαράρε (πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε), μίλησα με κορίτσια που έχουν βιαστεί ή κακοποιηθεί από κάποιον άνδρα που βρίσκεται στο στενό τους περιβάλλον. Συχνά οι άνθρωποι θεωρούν ότι η σεξουαλική κακοποίηση γίνεται από κάποιον άγνωστο, από κάποιον που δεν γνωρίζει το θύμα, όμως, εδώ τις περισσότερες φορές οι δράστες είναι γνωστοί.

Η Tanaka μου είπε την ιστορία της:

Πρώτη φορά την κακοποίησε ο ξάδερφός της όταν ήταν μόλις έξι ετών. Στα 15 της, και ενώ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών τη βίασε ένας γείτονάς της όταν οι γονείς της βρίσκονταν σε έναν γάμο. Η Tanaka ήταν φοβισμένη και είχε πάθει κατάθλιψη και έτσι οι γονείς της την έστειλαν να ζήσει με έναν πάστορα ο οποίος προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Όμως και ο πάστορας την κακοποίησε σεξουαλικά μέχρι που δραπέτευσε και πήγε να μείνει στο σπίτι του θείου της. Η κακοποίηση δεν σταμάτησε εκεί: ο ίδιος της ο θείος την βίασε και την μόλυνε με τον ιό HIV.

Όποιον εμπιστεύτηκε την εκμεταλλεύτηκε με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον καμία θέληση για ζωή. Έτσι, αποφάσισε να αυτοκτονήσει.

Tα άλλα μέλη της οικογένειάς της βρέθηκαν δίπλα της και την στήριξαν. Την πήγαν σε έναν γιατρό, ο οποίος της είπε ότι έχει μολυνθεί με τον ιό HIV, την πήγαν σε ψυχολόγο και οι συμμαθητές της βρέθηκαν στο πλευρό της και της συμπαραστάθηκαν, κάνοντας γνωστή την ιστορία της.

Η ιστορία έχει αίσιο τέλος. Η Tanaka κατάφερε να ξεπεράσει τα ψυχολογικά της τραύματα και πλέον υποστηρίζει άλλα κορίτσια που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Μου είπε ότι όταν τελειώσει το σχολείο θέλει να γίνει ψυχολόγος, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί.

Η Tanaka είναι μόνο ένα κορίτσι, η ιστορία της είναι μία, μπροστά στις δεκάδες που μπορείς να ακούσεις στη Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, σε όλον τον κόσμο, 120.000.000 κορίτσια κάτω των 20 ετών, έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Έφυγα από τη Ζιμπάμπουε γεμάτη, καθώς γνώρισα νέους ανθρώπους που μοιράστηκαν την ιστορία τους μαζί μου. Δεν ήταν εύκολο. Πολλές φορές έκλαψα, και άλλες χαμογέλασα. Πήγα εκεί για να ακούσω τις ιστορίες τους και για να τις μοιραστώ με τον κόσμο ώστε αυτά τα παιδιά να μην αποτελούν μόνο ένα κομμάτι της στατιστικής για τα κακοποιημένα παιδιά. Δεν περίμενα να με συγκλονίσουν τόσο πολύ όσα θα μου πουν. Μου είναι ακόμα δύσκολο να επεξεργαστώ όλα όσα άκουσα.

Priyanka Chopra: This is how you fight rape stigma, By Priyanka Chopra, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ