ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν αναπολεί την εποχή της KGB και μιλά για τους πράκτορες που γνώρισε

Ο Πούτιν αναπολεί την εποχή της KGB και μιλά για τους πράκτορες που γνώρισε
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μιλάει πολύ συχνά για το παρελθόν και κυρίως για την εποχή που ήταν μέλος –επί Σοβιετικής Ένωσης- στην Επιτροπής για την Κρατική Ασφάλεια (KGB). Σε συνέντευξή του στο κανάλι Russia1, όμως αναφέρθηκε στους ανθρώπους που δούλευαν τότε στην Υπηρεσία και αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει εργαστεί αρκετά στενά με "μυστικούς" πράκτορες. 

Ο Πούτιν έγινε μέλος της KGB το 1975. Ξεκίνησε την καριέρα του παρακολουθώντας τις δραστηριότητες των φοιτητών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης. Αργότερα, εργάστηκε για την KGB στην Δρέσδη της Γερμανίας ως πράκτορας.

Αποσύρθηκε από την Υπηρεσία έχοντας λάβει τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, την εποχή που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Αργότερα, ανέλαβε και τον ρόλο του επικεφαλής της οργάνωσης που διαδέχτηκε την KGB, την FSB, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Για τις δραστηριότητές του ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά.

«Οι εργασίες μου στις ξένες μυστικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ δεν συνδέονταν μόνο με τις Υπηρεσίες πληροφοριών του Εξωτερικών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πούτιν, σημειώνοντας πως είχε επαφές και με άτομα που συμμετείχαν σε επικίνδυνες επιχειρήσεις κατασκοπείας, τα οποία δεν είχαν καμία διπλωματική κάλυψη για τα έργα τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος επαινεί τους ανθρώπους αυτούς, λέγοντας πως θυσιάζουν την ατομική του ελευθερία για να υπηρετήσουν την πατρίδα και είναι άνθρωποι «μοναδικοί, με διακριτικό χαρακτήρα και ξεχωριστές πεποιθήσεις». Όπως εξηγεί στο ρωσικό δίκτυο:

Δεν μπορούν όλοι να αφήσουν πίσω τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις οικογένειές τους για τόσα πολλά χρόνια και να αφιερώσουν την ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδας.

Αναπολώντας το παρελθόν, ο Ρώσος πρόεδρος θυμήθηκε μια συζήτηση που είχε κάποτε με έναν από τους συμβούλους του, τον Αλεξάντρ Αλεξάντροβιτς όταν ήταν ακόμη κατώτερος αξιωματικός πληροφοριών. Εκείνη την εποχή, ο Αλεξάντροβιτς μόλις είχε επιστρέψει από την ΕΣΣΔ και θα δούλευε μαζί του. Τον ρώτησε: «Εργαζόσασταν εκεί, τόσα χρόνια και τώρα βρίσκεστε εδώ μαζί μου. Είναι φυσιολογικό αυτό; Δεν πρέπει να περιμένετε περισσότερα;», με τον ίδιο να του απαντά πως του είχε προταχθεί καλύτερη θέση στην Υπηρεσία, ωστόσο την απέρριψε, εξηγώντας:

Ανταμοιβή για μένα είναι ότι η πατρίδα μου είχε αναθέσει μια δουλειά που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας εκτός από μένα.

«Μόνο οι ‘εκλεκτοί’ μπορούν να το κάνουν αυτό και το λέω χωρίς καμία υπερβολή. Οι πράκτορες αυτοί είναι μοναδικοί», δήλωσε ο Πούτιν και ευχήθηκε σε όλους τους πρώην συναδέλφους του καλή τύχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ