ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Επικράτηση της κεντροδεξιάς στις δημοτικές εκλογές - Πίκρα για τον Ρέντσι

Ιταλία: Επικράτηση της κεντροδεξιάς στις δημοτικές εκλογές - Πίκρα για τον Ρέντσι
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Remo Casilli

Επικράτηση της κεντροδεξιάς συμμαχίας, η οποία φέρεται να κατακτά, μεταξύ των άλλων, τη Γένοβα (προπύργιο των προοδευτικών), τη Βερόνα, το Καταντζάρο της Καλαβρίας, το Κόμο και το Άστι, δείχνουν οι προβολές των εταιρειών δημοσκοπήσεων, επιβεβαιώνοντας τα πρώτα στοιχεία των exit poll των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία που διεξήχθησαν χτες Κυριακή.

Στην πόλη της Λ' 'Ακουϊλα, η καταμέτρηση συνεχίζεται και το αποτέλεσμα του ντέρμπι ανάμεσα στον υποψήφιο της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, αναμένεται να κριθεί στο νήμα. Προς το παρόν, όμως, ο συντηρητικός Πιερλουίτζι Μπιόντι διατηρεί μικρό προβάδισμα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Από την άλλη, το κίνημα Πέντε Αστέρων κερδίζει τον δήμο της πόλης Καράρα, αλλά χάνει στο 'Αστι, στον ιταλικό βορρά. Πρόκειται για τους μοναδικούς μεγάλους δήμους στους οποίους το κίνημα του Γκρίλο είχε «προκριθεί» στον δεύτερο γύρο. Στην Πάρμα, σύμφωνα με τις προβολές, επανεκλέγεται ο απερχόμενος δήμαρχος Φεντερίκο Πιτσαρότι, ο οποίος έχει διαγραφεί από τους Πέντε Αστέρες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι προοδευτικές δυνάμεις υπερισχύουν στο Λέτσε την Κάτω Ιταλίας και, ίσως, στην Πάδοβα της περιφέρειας Βένετο, αλλά χάνουν σειρά σημαντικών αστικών κέντρων.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν αναμφίβολα για ένα «πικρό ποτήρι» για την κεντροαριστερά του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο ίδιος μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

«Tα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι ανομοιογενή, αλλά υπάρχουν κάποιες ήττες που μας πονάνε», γράφει ο Ρέντσι, μετά τις πρώτες προβολές του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία, που δίνουν τη νίκη στην κεντροδεξιά συμμαχία.

O επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και πρώην πρωθυπουργός προσθέτει πως «συνολικά, το Δημοκρατικό Κόμμα εξέλεξε περισσότερους δημάρχους από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», αλλά αναγνωρίζει ότι στις ευρύτερες περιοχές της Μπολόνια και της Γένοβας τα αποτελέσματα, για την κεντροαριστερά ήταν χειρότερα από τις παραδοσιακές επιδόσεις της. Παράλληλα, εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των Δημοκρατικών στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας και στην περιοχή του Βένετο.

Ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, θεωρεί ότι «οι υποψήφιοι μετρούν περισσότερο από την ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση, στην επιλογή του δημάρχου» και επιμένει ότι «οι δημοτικές εκλογές είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τις βουλευτικές». Εκτιμά, πάντως, ότι μετά από λίγες ημέρες, «η όλη αυτή συζήτηση χωρίς βάθος, θα αλλάξει αντικείμενο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ