ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανότερος ο θάνατος από αστεροειδή, παρά από καρχαρία

Πιθανότερος ο θάνατος από αστεροειδή, παρά από καρχαρία
YOUTUBE/INCREDIBLE PEOPLE! Swimming with GREAT WHITE SHARKS!

Καθώς κολυμπάτε σε θάλασσα, δεν αποκλείεται πού και πού να σας περνάει από το μυαλό η αρκετά ανησυχητική σκέψη της... συνάντησης με κάποιον καρχαρία.

Πάντως -για να αναπτερωθεί το ηθικό σας- η πιθανότητα να σκοτωθεί κανείς από αστεροειδή εξ’ ουρανού είναι πολύ μεγαλύτερη (υπερδιπλάσια) από ό,τι να πεθάνει από καρχαρία, σύμφωνα με τις στατιστικές.

Έτσι, με βάση αυτές τις στατιστικές που θυμίζει το πρακτορείο «Ασοσιέιτιντ Πρες», η πιθανότητα -στις ΗΠΑ τουλάχιστον- να πεθάνει κανείς από καρχαρία είναι μία στα 3,7 εκατομμύρια, ενώ από αστεροειδή μία στα 1,6 εκατομμύρια.

Συγκριτικά, η πιθανότητα θανάτου από κεραυνό είναι μία στις 960.000, από πτώση του ανθρώπου μία στις 218, από τροχαίο μία στις 90 και από γρίπη μία στις 63, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 2016 συνέβησαν παγκοσμίως 81 επιβεβαιωμένες επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους και από αυτές υπήρξαν τέσσερις θάνατοι. Είναι όμως 290 φορές πιθανότερο να πεθάνει κανείς στη θάλασσα από σύγκρουση σκαφών και 132 φορές πιθανότερο να πνιγεί, από ό,τι να δεχθεί φονική επίθεση καρχαρία.

Από στατιστικής άποψης, οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών δεν γίνονται σε κολυμβητές, αλλά σε σέρφερ και σε ασχολούμενους με παρεμφερή θαλάσσια σπορ. Όπου υπάρχουν πολλές θαλάσσιες χελώνες, τις οποίες κυνηγούν οι καρχαρίες, εκεί είναι πιθανότερο να γυροφέρνει κάποιος από αυτούς. Από την άλλη, όποιος ασχολείται με τις καταδύσεις, είναι 7.000 φορές πιθανότερο να εισαχθεί στο νοσοκομείο για τη νόσο των δυτών παρά λόγω επίθεσης καρχαρία.

Πάντως, προκειμένου να μην οργιάζει αρνητικά η φαντασία σας, αποφύγετε να δείτε ταινίες όπως τα «Σαγόνια του καρχαρία» ή το πιο πρόσφατο «Σε βαθιά νερά», προτού ξεκινήσετε για τις διακοπές σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ