ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Αλβανία: προβάδισμα Ράμα, ίσως και αυτοδυναμία

Εκλογές Αλβανία: προβάδισμα Ράμα, ίσως και αυτοδυναμία
Στιγμιότυπο από εκλογικό κέντρο στα Τίρανα REUTERS/Florion Goga

Με καταμετρημένο το 30% των ψήφων, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Ράμα, συγκεντρώνει 51,39%, ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή -κάτι το οποίο 'δείχνει' προς αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς, όπως γράφει το Balkan Insight, είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει 76 από τις συνολικά 140 έδρες της Βουλής.

Δεύτερο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) του Λουλζίμ Μπάσα με 28,53% και τρίτο ο νυν εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του εκλεγμένου προέδρου (αναλαμβάνει καθήκοντα τέλος Ιουλίου) Ίλιρ Μέτα.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή -κυμάνθηκε στο 45%- μια από τις πλέον αναιμικές σε εκλογές στη μετα-Χότζα Αλβανία. Για το λόγο αυτό η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή κράτησε μία ώρα παραπάνω ανοιχτά τα εκλογικά κέντρα.

Τα παρατράγουδα δεν έλειψαν. Όπως είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λεντίνα Μαντίγια, σε τοπικό ΜΜΕ το γραφείο του εισαγγελέα έλαβε καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, με ένοπλες ομάδες σε αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες να αλωνίζουν γι αυτό το σκοπό Δέλβινο, Λέζα, Λούσνια, Βελιπόγιε και Σκόδρα.

Μεγάλη επίσης ήταν η ένταση μεταξύ υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα και εκείνου του κυβερνητικού εταίρου Μέτα. Η αντιπαλότητα αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αντιπαράθεσης τού προέδρου με τον εταίρο -σφοδρό πολέμιο πλέον, Ράμα- τον οποίον ο Μέτα -και παρότι ως πρόεδρος θα έπρεπε να απέχει από τέτοιες πρακτικές- κατακεραύνωνε κατά την προεκλογική εκστρατεία κατηγορώντας τον ότι εξαγοράζει ψήφους με χρήματα που προέρχονται από λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ