Βρετανία: Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της Μέι και του κόμματος της Β. Ιρλανδίας
Πηγή: REUTERS/ STEFAN WERMUTH

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατέληξε σε συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Η συμφωνία καθιστά σαφές ότι παραμένουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας ως προς την Συμφωνία του Μπέλφαστ και τις διάδοχές της και ως προς την άσκηση της διακυβέρνησης προς τον συμφέρον όλων των μερών της κοινότητας της Βόρειας Ιρλανδίας», ανακοίνωσε η Μέι μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η Μέι κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης της επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις 29 Ιουνίου οπότε και λήγει η προθεσμία.

Από την πλευρά του το DUP επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να υποστηρίξει την Τερέζα Μέι και ως προς το νομοθετικό έργο που αφορά το Brexit αλλά και την εθνική ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα λάβει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο λίρες κατά την διάρκεια των δύο προσεχών ετών. «Αυτά τα χρήματα θα σταθεροποιήσουν την οικονομία και τις επενδύσεις σε νέες υποδομές, καθώς και το μέλλον των τομέων της υγείας και της εκπαίδευσης», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του DUP Αρλίν Φόστερ.

«Η συμφωνία ισχύει για ολόκληρη την κοινοβουλευτική περίοδο και θα διασφαλίσει μία σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε συζητήσεις από τις 9 Ιουνίου, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, όπου οι Τόρις απέτυχαν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία εδρών.

Η Μέι υποδέχτηκε την επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ με ένα πλατύ χαμόγελο, καθώς έφτασε στην Ντάουνινγκ Στριτ για συνομιλίες το πρωί της Δευτέρας. Αντάλλαξε θερμή χειραψία μαζί της, ενώ οι δυο τους πόζαραν μπροστά στους φωτογράφους, που έβγαλαν τις απαραίτητες φωτογραφίες.

may dup 2

Πηγή: reuters

may dup 3

Πηγή: reuters

Εξάλλου η Φόστερ, έγραψε στην εφημερίδα Belfast Telegraph ότι «πιστεύω ότι είμαστε κοντά στη σύναψη κατάλληλης συμφωνίας με το Συντηρητικό Κόμμα για τη στήριξη μιας μειοψηφικής κυβέρνησης, με βάση την εμπιστοσύνη και την προσφορά».

«Η πρόοδος ήταν αργή αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για όλα τα ζητήματα», πρόσθεσε η ίδια .

Διαβάστε επίσης