Κυπριακό: Έκκληση Γκουτέρες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για λύση
Πηγή: REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό  καθώς αύριο αρχίζει η Διεθνής Διάσκεψη στο  Crans-Montana της Ελβετίας. Παρών θα είναι από την επόμενη Παρασκευή και  ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για λύση.

 

Τον Ιανουάριο, γράφει: "Είχα το προνόμιο να συγκαλέσω τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία σηματοδότησε ένα ιστορικό βήμα στις προσπάθειες για την υπέρβαση δεκαετιών διαίρεσης. Σήμερα, είμαι ενθαρρυμένος από τη συνέχιση της Διάσκεψης στο Crans-Montana της Ελβετίας. Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα που επέδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες στη λήψη αυτού του αποφασιστικού βήματος".

download 1

πηγή: REUTERS/Denis Balibouse/File photo

Ο κ. Γκουτιέρες επισημαίνει ότι η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου είναι τελικά ενώπιον όλων.

«Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, κυρίως για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό, ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, επαναλαμβάνω τη σταθερή δέσμευσή μου να υποστηρίξω αυτή την προσπάθεια».

Καταλήγοντας, ο ΓΓ του ΟΗΕ προτρέπει όλους τους συμμετέχοντες «να επιδείξουν τη βούληση και την ηγεσία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας συνολικής διευθέτησης».

Κοτζιάς: Ο ΟΗΕ απέσυρε έγγραφο Άιντε μετά την απόδειξη μονομέρειάς του

KOTZIAS

πηγή: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ΟΗΕ απέσυρε το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ 'Εσπεν Μπαρθ 'Ειντε μετά την απόδειξη της μονομέρειάς του, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o 'Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσθέτει ότι "οι διαπραγματεύσεις για λύση Κυπριακού θα αρχίσουν σε λίγες ώρες".

Διαβάστε επίσης